İngiltere'deki Birmingham Üniversitesi'ndeki Enflamasyon ve Yaşlanma Enstitüsü'ndeki moleküler biyogerontoloji profesörü, insan yaşlanmasını gerçekten etkilemek için gereken araçlar hakkında Scientific American ile konuştu. Ve burada veya orada birkaç yıl kazanmaya odaklanmıyor insan ömrüne binlerce yıl eklemek istiyor.
Tek gerekenin, hücresel düzeyde yaşlanmayı ortadan kaldırabilecek, DNA'yı onarabilecek ve hücreleri büyük ölçüde farklı bir yaşlanma süreci için yeniden programlayabilen yeni bir teknoloji olduğuna inanıyor ve bu henüz yaratılmadı. Scientific American'a, "Benim hipotezim, DNA'mızda bizi yetişkin bir insana dönüştüren çok karmaşık bilgisayar benzeri programlara sahip olduğumuzdur. Belki de aynı programlardan bazıları, daha sonraki yaşamlarında devam ettikçe, zararlı hale geliyor" dedi.
TIP YAŞAM SÜRELERİNİ ARTIRDI
Magalhaes, anahtarın bir sonraki ilacı bulmaktan çok da fazla olmadığını söylüyor. Bununla birlikte, kesinlikle tıp yaşam sürelerini önemli ölçüde artırdı ve önde gelen bazı ölüm nedenlerini ortadan kaldırmaya yardımcı oldu. Bu son derece uzun yaşamlar için gerekli tıbbi müdahalenin, yaşlanma süreci için kritik olan hücreleri ve genleri yeniden programlayarak hücresel düzeyde yaşlanmayı ortadan kaldırmanın bir yolunu bulmayı gerektireceğine inanıyor.
Şimdiye kadar yaptığı araştırma, görünüşte benzer türlerden daha iyi performans gösteren hayvanlara odaklandı. Bunlar arasında 200 yıllık yaşam süresine sahip baş balina ve 30 yıl yaşayabilen çıplak köstebek faresi gibi hayvanlar bulunuyor.
BAŞKA GENLER DE OLABİLİR
Magalhaes, "İnsanlar, balinalar ve filler gibi çeşitli uzun ömürlü hayvanların tümü, kanser gibi aynı sorunlarla baş etmek zorunda, ancak uzun ömürlerini elde etmek için farklı moleküler hileler kullanıyorlar. Grönland balinalarında DNA onarımı çok daha iyi görünüyor. Bu uzun ömür için P53 geninin ve kanseri baskılama yeteneklerinin önemli olduğunun altını çiziyor. Hedeflememiz gereken başka genler olabilir" dedi.
Deneysel düzeydeki bir ilaçcın hayvanların ömrünü yüzde 15'e kadar uzattığını gösterdiğini belirten Magalhaes, "Bin ile 20 bin yıllık vahşi yaşam sürelerine ulaşmak, yaşlanmayan hücreler gerektirir. Hücresel yaşlanma sürecini kendi yollarında nasıl durduracağını anlamak için insanların biraz daha çıplak bir köstebek faresi gibi olması gerekiyor. Genel yaşlanma açısından, DNA hasarına yanıt verme ve onarma yeteneklerinin iyileştirilmesi gerekiyor" dedi. Magalhaes, yaşlanmanın bir donanım sorunundan çok bir yazılım sorunu olduğuna inandığını da belirtti.
PRATİKTE ZOR AMA...
Magalhaes, en azından teoride, insanların "yaşlanmayı geciktirmek ve hatta tersine çevirmek için" genetik yazılımı yeniden yazan ve insan biyolojisini yeniden tasarlayan radikal müdahalelere sahip olabileceğine inanıyor; "Pratikte zor ama teoride çok büyük bir potansiyel olduğunu düşünüyorum” diyor.
Devasa derken, hayal edebileceğiniz kadar büyük demek istiyor. Scientific American'a "Aslında yıllar önce bazı hesaplamalar yaptım ve insanın yaşlanmasını iyileştirebilseydik, ortalama insan ömrünün bin yıldan fazla olacağını buldum. Maksimum yaşam süresi, kazalar ve şiddetli ölümler hariç, 20 in yıl kadar uzun olabilir" diye konuştu.
Magalhaes, kanseri ortadan kaldırmak ve genetik kodumuzun zararlı eylemlerinden kaçınmak için biyolojimizi yeniden tasarlamanın yeterli olduğunu kabul ediyor. Bir gün oraya gideceğimizi düşünüyor. Sadece bekleyip haklı olup olmadığını görmemiz gerekecek.