Evli çiftlerin en büyük hayallerinden biri çocuk sahibi olmaktadır. Ancak her evli çiftin %16 gebelik sorunu yaşamaktadır. Gebelik sorunu yaşanması kadından, erkekten veya her ikisinden kaynaklanmaktadır. Özellikle son zamanlarda artan kadın infertilitesi (kısırlığı) gebe kalmama sorununa yol açmaktadır. Çiftler gebelik sorunları yaşıyorsa Bir kadın neden hamile kalamaz?

Bir Kadın Neden Hamile Kalamaz?

Bir Kadın Neden Hamile Kalamaz? Öncelikle bir çiftin gebelik sorunu yaşadığından emin olması için 3 durumdan emin olmak gerekir.

Yeterli Süre Gebe Kalınma Denendi Mi?

Çiftlerin en çok aksattığı konulardan biri gebe kalınma için yeterli sürede deneme olmasıdır. Döllenme her ilişkide yaşanabilecek bir durum değildir. Kadınların biyolojik yapısı döllenme dönemini oluşturuyor olsa da her ay döllenme gerçekleşme olasılığı %20-25 arasındadır. Bu nedenle 35 yaş altı çiftler 1 yıl korunmasız ilişkide bulunması gerekiyorken, 35 yaş üstü çiftler 6 ay korunmasız ilişkide bulunması gerekmektedir.  Bu sürede gebelik olmadıysa doktora başvurulabilir.

Düzenli İlişki

Uzmanlar çiftlerin düzenli ilişkide bulunmasının gebelik şansını arttırdığını söylemektedir. Özellikle 28 günlük menstrual döngüye sahip bireylerde adetin ilk gününden başlanarak 10. Ve 16. Günleri arasında korunmasız ilişki yaşandığında gebe kalma şansı artmaktadır. Diğer haftalarda ise en az iki kere korunmasız ilişki yaşanması gebelik şansını artırır.

Doğru İlişki

Cinsel ilişki sonucunda gebelik isteniyorsa sperm hücrelerinin vajinanın içerisine ulaşması sağlanmalıdır. Bu üç durum gerçekleşmesinin sağlanmasının ardından 12 aylık süreçte hala gebelik yaşanmıyorsa doktora başvurulması gerekmektedir.

Kadınlarda Gebelik Sorununun Diğer Sebepleri

Hormon Düzeninin Bozulması

 
  • Menstrual döngüde yumurta gelişimi ve çatlamasını sağlayan hormon seviyelerindeki bozulma,
  • İlk adet dönemini yaşayan genç kızlarda ve menopoz evresindeki kadınlarda yaşanan yumurta oluşum ve çatlama sorunları,
  • Düzenli adet gören kadınlarda yumurta gelişememesi
  • Polikistik over sendromu (PCOS) gibi hastalıklarda anovulasyon yani yumurta gelişememesi kadınlarda gebeliğe engel olan sebepler arasında yer almaktadır.
 

Rahim ve Fallopi Tüplerindeki Sorunlar

 
  • Tüp kanallarında; geçirilmiş iltihaplı hastalıklar, cerrahi müdahaleler, bağırsak veya apandisit gibi sebeplerle yapılan karın ameliyatları,
  • Klamidya gibi cinsel hastalıklar veya miyomlar sonucu tüplerde tıkanma,
  • Endometriozis hastalığı,
  • Rahim kaslarındaki anormal büyüme ve yapısal bozukluklar,
  • Çift rahim, rahimde perde ve yarım rahim gibi gelişimsel bozukluklar gebelik sorununa yol açmaktadır.
 

İleri Yaş

 
  • Kadınlar hayatları boyunca yetecek yumurta rezervi ile doğsa da yaş ilerledikçe yumurta sayısı ve kalitesi azalmaktadır. Bu nedenle 35 yaş üstü kadınlar 6 aylık gebelik denemesi başarılı olmazsa doktora başvurmalıdır. Gebelik isteyenler fakat başarılı olamayanlar için Bir kadın neden hamile kalamaz? Vücuttaki diğer organlardaki sorunlara ve erkeğe bağlı birçok sebep bulunmaktadır.