Bir devlet memuru kaç kez istifa edebilir? sorusunu yanıtlıyoruz. İstifa etmek her çalışana kanun ile verilmiş bir haktır. Bu hak devlet memurları için de geçerlidir. Devlet memurları kaç kez istifa edebilir? sorusunu merak ediyorsanız makalemize okumanızı tavsiye ediyoruz.

Devlet memuru kaç defa istifa edebilir?

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere istifa etmek her çalışana kanun ile verilmiş bir hak olup istifa etmek memurların da bir hakkıdır dolayısıyla memurlarda istifa edebilir. Devlet memurluğunda iki kez istifa etmiş olmak yeniden devlet memuru olmanızı kısıtlamaz yani iki kez istifa edilmemiş ise yeniden memuriyete girmeniz mümkündür. Devlet memuru 3 kez istifa edebilir ve 2 kez görevine geri dönebilir.

Memurluktan istifa eden tekrar memur olabilir mi?

657 sayılı kanuna tabi olmayan bir personelden kendi istekleri doğrultusunda görevinden çekilmiş olan, boş kadro bulunması ve girecek olunan sınavın nitelikleri taşıması ile bu kurumlarda tabi olan memuriyete atanabilirler.

Yukarıdada anlattığımız gibi devlet memuru 3 kez istifa edebilir ama göreve 2 kez döner. Devlet memurunun göreve dönmesi de belli şartlara bağlıdır.

657 sayılı Devlet Memurları kanununun 97. Maddesi bu konuda şu şartları aranmaktadır.
Memurlardan mali ve cezai sorumlulukları saklı kalmak üzere;

  •  94’üncü maddenin 2’nci ve 3’üncü fıkrasına uygun olarak memuriyetten çekilenler altı ay geçmeden,
  • Bu Kanuna göre çekilmiş sayılanlar ile 94’üncü maddenin 2’nci fıkrasına uymadan görevlerinden ayrılanlar bir yıl geçmeden,
  •  95 inci maddede yazılı zorunluluklara uymayanlar 3 yıl geçmeden,
  •  96’ncı maddeye aykırı hareket edenler hiçbir surette, göreve başlamayacağını bildirmektedir.

Kadrolu memur istifa ederse tekrardan atabilir mi?

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu Madde 92 Memurluktan Çekilenlerin Nasıl Atanacakları şu şekilde açıklama yapılmıştır.

İki defadan fazla olmamak üzere memurluktan kendi istekleriyle çekilenlerden veya bu Kanun hükümlerine göre çekilmiş sayılanlardan tekrar memurluğa dönmek isteyenler, ayrıldıkları sınıfta boş kadro bulunmak ve bu sınıfın niteliklerini taşımak şartıyla ayrıldıkları tarihte almakta oldukları aylık derecesine eşit bir derecenin aynı kademesine veya 71 inci madde hükümlerine uyulmak suretiyle diğer bir sınıfta eşit derecedeki kadrolara atanabilirler.

657 sayılı Kanuna tabi olmayan personelden kendi istekleri ile görevinden çekilmiş olanlar, boş kadro bulunmak ve gireceği sınıfın niteliklerini taşımak kaydı ile bu Kanuna tabi kurumlardaki memuriyetlere atanabilirler.

Yasama görevinde veya bakan olarak geçirilen her yıl bir kademe ilerlemesi ve her iki yıl bir derece yükselmesine esas olacak şekilde değerlendirilmektedir.