Evrenin sırları, teknolojik ilerlemelerin ışığında gün yüzüne çıkıyor. Araştırmacılar, son zamanlarda yürüttükleri çalışmaların sonuçlarıyla birlikte 18 yeni kara delik tespit etti. Ayrıca, bu kara deliklerin yakındaki yıldızları tüketme sürecini detaylı bir şekilde açıklayan bir araştırma yayınladılar. İşte detaylar...

Bilim insanları, çevresindeki yıldızlarla beslenen 18 yeni obur kara delik keşfetti!
Kara deliklerin sırlarını çözme çabaları, teknolojik gelişmelerle birlikte daha da artıyor. Araştırmacılar, kara delikleri bulmak için kullandıkları yeni yöntemi açıkladılar. Gökbilimciler, bir yıldızın bir kara deliğin çekim etkisiyle parçalara ayrıldığı durumları incelediler. Bu duruma araştırmacılar "Gelgit Bozulma Olayları" veya kısaca TDE adını verdiler.

TDE nedir?

Yıldızlar parçalara ayrılır ve obur kara delikler bu parçalanmış yıldızları yavaşça tüketir. Bu süreç, elektromanyetik spektrumun her alanında görülebilen büyük bir enerji patlamasına neden olur. Bilim insanları, geniş uzayda kara delikleri bulmaya çalışırken bu TDE'leri izler. Ve şimdiye kadar, bu yöntem birçok kara deliğin keşfedilmesine yardımcı oldu.

Netflix'e kısıtlama mı geliyor? Netflix'e kısıtlama mı geliyor?

Bu yeni kara delikler, kızılötesi bantta tespit edilmeleri gerektiği için önce gizlenmişti. Kara delikler özellikle tozlu galaksilerde bulunur, çünkü genellikle gezegen oluşumu ve diğer yıldızların ölümleri nedeniyle oluşan galaktik enkazla kaplıdır. Bu nedenle, merkezlerindeki kara deliklerin gözlemlenmesi oldukça zordur. Ancak TDE'lerin yaydığı enerji, kızılötesi bantları daha kolay tespit etmeyi sağlar.

MIT'deki araştırmacılar, evreni kızılötesi bantta inceleyerek daha fazla TDE'yi tespit etme başarısını elde ettiler. Bu sayede, daha önce çözülememiş gizemli 18 yeni kara delik keşfettiler. Bu kara delikler ayrıca, evrende farklı galaksi türlerinde dağınık bir şekilde bulunuyorlar.