Ercan Çankaya - Haber Merkezi

ABD’de Kasım ayında gerçekleşecek olan başkanlık seçimlerine az bir süre kalmışken mevcut Başkan Joe Biden’ın yeniden adaylığıyla ilgili tartışmalar hâlâ devam ediyor.

Kampanyanın başından beri eski Başkan Donald Trump’ın önde götürdüğü seçimlerde geçtiğimiz pazar günü gerçekleşen suikast girişimi Trump’ın seçimin favorisi olduğunu yeniden göstermişti. Tüm bunlar üzerine Biden’ın bir de Covid-19 olduğunun açıklanması ABD basınında Biden’ın çekilmesinin an meselesi olduğu yönündeki kulisleri artırdı.

Biden’ın çekileceği yönündeki iddiaları ve çekilmesi durumunda neler olabileceğini uluslararası ilişkiler uzmanı, araştırmacı yazar Aydın Çetiner’e sorduk.

Demokratlar tüm seçeneklerde zor durumda

Biden’ın adaylıktan çekilmemesinin Demokratların seçimi kaybetme ihtimalini artıracağına dikkat çeken Çetiner, fakat çekilmesi durumunda da hem bu sürecin yaratacağı handikaplar hem de sürenin oldukça azalması nedeniyle Demokratların yine zor durumda kalacağını dile getirdi.

Trump küçük bir farkla kaybederse sonucu kabul etmeyebilir

Bu seçimlerde Demokratların işinin zor olduğunu dile getiren Çetiner, seçimleri her iki durumda da Trump’ın kazanmasının daha yüksek bir ihtimal olduğunu vurguladı.

Trump’ın seçimleri küçük bir farkla kaybetmesi durumundaysa önceki seçimlerde yaptığı gibi sonuçları tanımayabileceğini dile getiren Çetiner, ABD’de bu seçimlerin birçok tartışmaya gebe olabileceğine dikkat çekti.

Newsom fark yaratabilir

Biden’ın çekilmesi ihtimalini kendisinin de yüksek gördüğünü dile getiren Çetiner, handikapları olmasına rağmen eski Başkan Barack Obama’nın eşi Michelle Obama’nın adaylığının gündeme gelebileceğini söyledi.

Demokrat Partili California Valisi Gavin Newsom’un adaylığını sorduğumuz Çetiner, Demokratların bu seçim sürecindeki zaaflarına rağmen Newsom’un da fark yaratabilecek bir aday olduğunu belirtti.

ABD ve koalisyon güçlerinin Irak’tan çekilme tarihi belli oldu ABD ve koalisyon güçlerinin Irak’tan çekilme tarihi belli oldu

Editör: Ercan Çankaya