Gündem

Çakar kullanımına 96 bin TL!

TBMM Genel Kurulu'nda 21 Kasım'da kabul edilen ve iç güvenlik alanında önemli değişiklikler içeren kanun, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bekçilerin üst arama yetkisi, yetkisiz çakar kullanımına getirilen cezalar ve ateşli silahlarla ilgili yeni düzenlemeler dikkat çekiyor.

Abone Ol

Anayasa Mahkemesi’nin daha önce iptal ettiği bekçilerin üst arama yetkisi, yeniden yasalaştırıldı. Çarşı ve mahalle bekçileri, yeterli şüphenin varlığı halinde kişileri elle yoklama yaparak arayabilecek. Araçların ise dışarıdan görünen bölümleri kontrol edilebilecek. Bu yetki, kamu güvenliğini artırma amacıyla yeniden düzenlendi.

Çakar kullanımına 96 bin lira ceza

Yetkisiz çakar ve tepe lambası kullananlara ağır yaptırımlar getirildi. Bu kişiler, 96 bin lira para cezasına çarptırılacak, sürücü belgeleri 30 gün süreyle geri alınacak ve araçları trafikten men edilecek.

Ruhsatsız silaha daha ağır cezalar

Ruhsatsız silah taşıma suçunun cezaları artırıldı. Alt sınır bir yıldan iki yıla, üst sınır ise üç yıldan dört yıla çıkarıldı. Ayrıca, üçüncü kez silahını kaybeden veya çaldıranların silah ruhsatları iptal edilecek ve beş yıl süreyle yeni ruhsat verilmeyecek.

Gazilere ruhsatta kolaylık

Gaziler ile yakınları için silah ruhsatlarında süre kısıtlaması kaldırıldı. Bu kişiler, süreye bağlı olmaksızın ruhsat başvurusu yapabilecek.

Emniyet personeline ödül madalyası

Emniyet Genel Müdürlüğü personeline, görevlerini üstün başarıyla yerine getirmeleri halinde "Emniyet Üstün Cesaret ve Feragat Madalyası", "Emniyet Şeref Madalyası" ve "Emniyet Üstün Hizmet Madalyası" verilmesi kararlaştırıldı.

Ateşli silah parçalarına yüksek cezalar

Ateşli silahların önemli parçalarını yasadışı yollarla ülkeye sokan veya satan kişilere 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası uygulanacak.

Derneklere lokal şartı

Derneklerin lokal açabilmesi için en az bir yıl süreyle faaliyette bulunma şartı getirildi. Ancak federasyon ve konfederasyonlar bu şarttan muaf tutulacak.

Jandarma ile anlık veri paylaşımı

Araç sicil ve tescil sistemi verilerinin, Türkiye Noterler Birliği’nden Jandarma Genel Komutanlığı’na anlık olarak paylaşılması kararlaştırıldı.

Yasalaşan bu düzenlemeler, kamu düzeninin sağlanması ve güvenlik politikalarının etkinliğinin artırılması amacı taşıyor.