Gündem

Bebeklere pasif ötenazi... “Yenidoğan” örgütü fezlekesi tamamlandı

112 Acil çağrı Merkezi çalışanlarıyla ortak çıkar şebekesi kuran doktor ve hemşirelerin yargılandığı davada fezleke tamamlandı. 22’si tutuklu 47 şüpheli hakkında hazırlanan savcılık fezlekesinde, yeni doğan bebeklerin çıkar amacıyla özel hastanelere sevk edildiği, çıkması gereken bebeklerin yoğun bakımdan çıkarılmayıp ölümlere sebep olunduğu iddia ediliyor.

Abone Ol

HABER MERKEZİ

İstanbul'da 112 Acil Çağrı Merkezi çalışanlarıyla ortak çıkar mekanizması oluşturan doktor ve hemşireler hakkında fezleke hazırlandı. 

Çıkar grubunun yeni doğan ve durumu acil olan bebekleri kasıtlı biçimde bazı özel hastanelere sevk ederek haksız kazanç sağladığı, özel hastanelerde yoğun bakımda kalan bebeklerin sağlığına kavuşmasına rağmen çıkarılmadığı, bu nedenle bazı bebeklerin mikrop kapıp öldüğü iddia ediliyor. 

Kamu hastanesinden özel hastaneye sevk

Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan fezlekede, örgüt lideri olduğu iddia edilen şüpheli Dr. F.S'nin örgüt yöneticisi zanlı Dr. İ.G ile birlikte, bazı doktorlar, hemşireler ve 112 çalışanlarıyla bir çıkar grubu oluşturduğu dile getiriliyor. Şebekenin, kamu hastanesinde tedavi edilebilecek durumdayken birçok yeni doğan bebeği özel hastanelere sevk ettiği iddia ediliyor. 

İşte o hastaneler!

Fezlekede, söz konusu suçtan 19 sağlık kuruluşu sorumlu tutuldu. Kuruluşlar arasında Özel Bağcılar Medlife, Silivri Kolan Hastanesi, Özel Doğa Hospital ve birçok diğer sağlık merkezi yer aldı. 

Bebeğin ölüm saatini gizlemişler!

Aralarında doktor ve hemşirelerin de bulunduğu 22’si tutuklu toplam 47 şüpheli hakkındaki fezlekede, bebeklere, Türkiye’de uygulanmayan bir tür “pasif ötenazi” uygulandığı savunuluyor. Sağlık hizmeti alması gereken bebeklerin uygun tedavi imkanlarına ulaştırılmadığı ifade edilen fezlekede, bir bebeğin ölüm saatinin gizlendiği olayda, örgüt lideri F.S.'nin hastanede olmadığı, hemşirelere; “Bilgi vermeyin, bebek orada dursun” biçiminde talimat verdiği kaydedildi.

Bebek iyileşmesine rağmen yoğun bakımda tutmuşlar

Şifa bulan bebeklerin daha fazla ödeme almak için yoğun bakımdan çıkarılmadığı, bunun kimi bebeklerde enfeksiyon kapma gibi rahatsızlıklara, kimi bebeklerde ise ölüme sebep olduğu belirtildi.

Zanlıların, bebek hastaların uzun süreli yatış işlemlerinin yapılmasını sağlayarak SGK'dan yüksek miktarda gelir elde ettikleri belirtilen fezlekede, zanlıların, solunum tedavisinde kullanılan "curosurf" dalı ilacı bebek hastalar üzerinde kullanmış gibi gösterip, üçüncü kişilere satılmasını sağladıkları ifade edildi.

“Simsarlık” yapan hemşireler!

Fezlekede, şüphelilerin, kimi zaman da yabancı uyruklu bebek hasta yakınlarının mağduriyetinden ve düşkünlüğünden faydalanıp örgüt üyesi hemşireler aracılığıyla, "simsarlık" diye tabir edilen şekilde hasta yakınlarından piyasa fiyatının üstünde tedavi masrafları alıp kamu kurumunu aracı kılmak suretiyle dolandırıcılık yaptıkları anlatıldı.

Şoföre, bebek başına 10 bin TL!

Özel bir hastanenin müdür yardımcısı M.K.’nin, bir ambulans şoförüne bebek hasta başına 10 bin TL teklif ettiği ve eşi için sigorta yapılacağını vaat ettiği iddiası da fezlekede yer aldı. Şüpheli sağlık çalışanlarının, hastane başhekimleriyle işbirliği yaparak maddi çıkar sağladıkları vurgulandı.

“Yetersiz” hemşireler yüzünden bebek ölümleri

Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde, NRP sertifikasına sahip olmayan hemşirelerin görev yaptığı belirtilen fezlekede, yetersiz eğitimli sağlık çalışanlarının bebeklerin sağlık durumlarını kontrol edememesi nedeniyle bazı ölümler yaşandığı ifade edildi.

Hastane yönetimleri kazancı paylaşmış

Fezlekede, zanlıların yenidoğan yoğun bakım ünitelerinden sağlanan kazançları 3-4 kat artırdığı ve hastanelerin örgüt lideri F.S. ile elde ettikleri kârı oransal olarak paylaştıkları belirtildi. Sağlık hizmeti için uygun olmayan hastanelere sevk edilen bazı bebeklerin hayatını kaybettiği, bebeklerin tedavi sürecinin maddi kazanç uğruna kötüye kullanıldığı vurgulandı.