Sağlık

Bebeklerde Sağlıklı Bir Gelişim İçin Nelere Dikkat Etmeli?

Abone Ol

Bebekler dünyanın en tatlı varlıkları olarak kabul edilir. Hakikaten o istemsiz kas hareketleriyle, çıkardıkları sevimli seslerle ya da o minicik yüzlerinde beliren tatlı gülümsemeleriyle bizi adeta büyülerler. 

Özellikle kadınlar için ebeveyn olma güdüsünün tabiatları gereği hem hazırda bulunduğunu, erkekler içinse bu güdünün süreç başladıktan sonra oluştuğunu söylerler. Esasen doğruluk payı kayda değer derecede yüksek olan bir düşünce bu.

Kadınlarda bebek olacağını hissettikleri andan itibaren koruma, kucaklama, emzirme duyguları doğrudan gelişir ki o minik bedenlerin, kalplerin buna önemli derecede ihtiyacı vardır.

Bebeğiniz Olduğu Andan İtibaren Dikkat Etmeniz Gereken Önemli Hususlar

Doğduğu ilk andan itibaren bir bebeği tutuş şekliniz çok önemlidir. Bu hem bebeği doğru emzirebilmek adına hem de gelişim aşamasında kemik gelişiminin ve sağlığının iyi olması adına önemlidir.

Bebeğiniz olduğu andan itibaren asla ihmal etmemeniz gereken süreçler vardır. Bu hem beden hem de ruh ve zekâ gelişimi için oldukça elzem bir süreçtir. 

Bebeğinizi Büyütürken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Bebekler için gelişim sürecinde anne sütü çok önemli bir yer tutar. Doğduğu andan itibaren iki saatte bir emzirmek bebeğin hem çene gelişimi için, hem büyümesi beslenmesi için önemli olduğu kadar anne sütünün çoğalması açısından da önemlidir.

Ayrıca bebeğin sonraki süreçlerinde bağışıklık sisteminin kuvvetli olması, hastalıklarla mücadele edebilmesi adına özellikle ilk altı ay anne sütü ile beslemek çok mühimdir. Bu sebeple ilk olarak mutlaka bebeğinizin emzirme süresine, ilk altı ay anne sütü ile duyurulmasına özen göstermelisiniz.

Bebeğinizin ilk aylarında mutla bir kalça ultrasonuna ihtiyaç duyulur. Bu doğum sırasında, anne karnındaki bir duruşuyla ya da herhangi bir kaza sonucu oluşabilecek olan kalça çıkıldığının var olup olmadığını tespit etmek ya da erken müdahale ile yetişkinlik ve çocukluk döneminde sağlıklı bir birey olabilmesi için ortam hazırlamak, tedavi sürecini başlatmak için çok önemlidir. Bu sebeple ilk aylar ultrasonunu kaçırmamaya özen göstermelisiniz.

Oyuncaklar ve Oyunlar Bebeğinizin Gelişimi ve Mutluluğu İçin Önemlidir

Bebekler ilgiyi, doğru bakımı asla  ihmal etmemek gereken bireylerdir. Onlarla geçireceğiniz vaktin kaliteli ve oyunla dolu olmasına özen göstermek gerekir. Çünkü çocuklar ve bebeklere için en kolay öğrenme yöntemi elbette oyundur.

Oyun sürecini oyuncaklarla başlatacağınız gibi kendi hayal dünyanız ile de sağlayabilirsiniz ancak ilk başlarda seçeceğiniz ve sonraki süreçte de oynayacağı oyuncakların yaş aralığına uygun olmasına özen göstermelisiniz.

Bebeklerde İlk Oyuncakların Gelişime Etkisi

İlk oyuncaklar bebeklerin zekâ ve beden gelişimi için önemli bir yere sahiptir. Bu sebeple bebeginizin ay aralığını, yaşını da göz önünde bundurarak doğru oyuncaklar seçmenizde fayda var.

İlk oyuncaklarından olan çıngıraklar zannedildiği gibi ses çıkarıp çocuğu oyalak için değildir aslında. Ses ve hareket takibi, el göz koordinasyonu ve sesi algılama, duyu geliştirme gibi önemli gelişim aşamalarında yardımcı olacak oyuncaklardandır.

Dokunduğunda hissetmesine yardımcı olacak, doku farkını anlamasını sağlayacak olan peluş ya da bez bir top da bebeğinizin ilk oyuncakları arasında edinebileceğiniz parçalardandır. Bu dokunma hissetme duyusunu geliştirirken zarar görmesine de engel olan bir oyuncaktır. Bu sebeple bebeğinizin ilk oyuncakları arasında bir çıngırak ya da marakas tarzı bir oyuncak, bezden yapılmış yumuşak oyuncaklar bulundurmayı ihmal etmeyin.