Sağlık

BCG Aşısı Nedir Ne Zaman Yapılmalıdır? 

Abone Ol

BCG (Bacillus CalmetteGuerin) aşısı ve tüberküloz (tüberküloz) aşısı olarak da bilinir. Deriye enjeksiyon yoluyla yapılır. Deri altı uygulama doku hasarına neden olabilir. Bu nedenle deneyimli bir tıp uzmanı tarafından uygulanmalıdır. BCG aşısı, tüberküloz maruz kaldığında bakterilerin vücuda girmesini engellemez, ancak hastalığın tehlikeli ilerlemesini engeller. Hastalığın başlaması durumunda sınırlı bir enfeksiyonla ilerlemesini ve hayati tehlike oluşturmasını engeller. Aşının koruyucu etkisinin vücutta gelişmesi 6 ila 12 hafta sürebilir.

Neden CG Aşısına İhtiyacınız Var?

Tüberküloz tedavisi önemli bir halk sağlığı sorunudur. Bu nedenle tüm ülkeler, özellikle çocukları korumak için ulusal aşılar yapmaktadır. BCG aşısı, küçük çocuklar için ölümcül olabilen miliyer tüberküloz menenjite karşı etkili koruma sağlar. Bağışıklık sistemi henüz tam olarak gelişmemiş bebeklerin korunması özellikle önemlidir. Yukarıdaki hastalıklar aşılı çocuklarda ortaya çıksa bile tedaviye yanıtları diğer çocuklara göre çok daha fazladır. Aşılar, hastalığın tüberkül basili ile karşılaştığında vücuda büyük zarar vermesini engeller.

Türk BCG Aşısı

Dünyada birçok ülke BCG aşısını yaygın olarak kullanmaktadır. Ancak tüberküloz insidansının düşük olduğu ülkelerde sadece risk grupları aşılanmakta ve düzenli bebek aşılarına dâhil edilmemektedir. BCG aşısı, Türkiye'nin normal bebek aşılama programının bir parçasıdır. Bir aşının düzenli aşılamadan çıkarılabilmesi için ülkedeki hastalık insidansının 100.000'de 5'ten az olması gerekir. Türkiye henüz bu noktaya gelmedi.

2018 yılı itibariyle Türkiye'deki vaka oranı 100.000'de 14,4 olarak belirlenmiştir. 2 aydan sonra bebekler BCG aşısı ile aşılanacaktır. Bu aşı canlı bir aşıdır ve aktif aşı olarak da bilinir. Etkili aşılar, bakterilerin insanlarda hastalığa neden olma yeteneğini yok eder. Amaç, zayıflamış bakterileri olan kişilerde bir bağışıklık tepkisi oluşturmak ve onları ciddi enfeksiyonlardan korumaktır. Bağışıklık, T lenfositlerin ve makrofajların aktivasyonundan kaynaklanır.

CG Aşılarının Yan Etkileri Nelerdir?

Tüm aşılar gibi, BCG aşısı da aşılamadan sonra küçük yan etkilere neden olabilir. Enjeksiyon bölgesinde kızarıklık, ağrı ve şişlik oluşabilir. Bazı durumlarda koltuk altı ve boyundaki lenf düğümleri şişebilir. Yan etkiler kendiliğinden düzelmezse, aşı bölgesini temiz tutmak ve çiziklerden kaçınmak için doktorunuza danışın. Çoğu durumda, aşılamadan sonra bandaj gerekmez. Aşı sonrası günlük aktivitelere devam edilmesinde bir sakınca yoktur. BCG aşısı sonrasında ciltte aşılanma ve yırtılma bölgesinde küçük kırmızı kabarcıklar oluşturarak iz bırakabilir.