Diyetisyen Ayvaz, kavurmaların kuyruk yağı veya tereyağı eklenmeden, kısık ateşte kendi yağı ile pişirilmesi gerektiğini belirtti. Yoğun et tüketiminin toksin etkisini azaltmak için bol miktarda C vitamini ve antioksidan içeren taze sebzeler tüketilmesi öneriliyor. Kesilen etlerin, kimyasal değişimler sebebiyle 1-2 gün bekletildikten sonra tüketilmesi gerektiğini de vurguladı.

kurban bayramında mangal yapmayın

Mangaldan Uzak Pişirme Yöntemleri

Etlerin ateşe yakın mesafede pişirilmesi kanserojen öğelerin oluşumuna neden olabilir. Bu yüzden, mangalda pişirilecek etlerin ateşten 14-15 cm uzakta ve kömürler köz halini aldıktan sonra pişirilmesi önemlidir. Etlerin içi ve dışının iyi pişmiş olması, besin zehirlenmelerini önlemek açısından da gereklidir.

Et Tüketiminde Ölçülü Olun

Bayram boyunca et tüketiminde aşırıya kaçılmamalı, öğünlerde 90-120 gram et tüketimi yeterli olacaktır. Yağlı et tüketimi kan yağlarında ve ürik asit düzeyinde artışa neden olabilir. Kırmızı et tüketiminde miktar ve sıklık azaltılmalı, haşlama, fırınlama veya ızgara gibi pişirme yöntemleri tercih edilmelidir.

Etlerin Saklanma Koşulları

Etlerin büyük parçalar halinde değil, kıymalık veya kuşbaşılık olarak hazırlanması, günlük pişirilecek miktarlara bölünmesi ve buzdolabı poşetine sarılarak derin dondurucuda 6 aya kadar saklanabileceği belirtiliyor. Buzluktan çıkarılan etler çözüldükten sonra 1-2 gün içinde tüketilmeli, tekrar dondurulmamalıdır.

Adenovirüs nedir? Belirtileri, bulaşma yolları ve tedavi yöntemleri Adenovirüs nedir? Belirtileri, bulaşma yolları ve tedavi yöntemleri

Bayramda Tatlıyı Fazla Kaçırmayın

Tatlı Tüketiminde Dikkat

Bayramın bir diğer vazgeçilmezi olan tatlılarda, şerbetli tatlılar yerine meyveli ve sütlü tatlıların tercih edilmesi öneriliyor.

Kurban Bayramı'nı sağlıklı bir şekilde geçirmek için bu önerilere dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Ayvaz, bayramın tadını çıkarırken sağlığınızı da korumanın mümkün olduğunu belirtti.

Editör: Elif Erbay