Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Kerim Han, cuma günü tutuklama talebinin acilen sonuçlandırılması için UCM'ye 49 sayfalık bir dilekçe sundu.

Kerim Han’dan yeni çağrı

Han, " Mahkemenin yargı yetkisine sahip olduğu yerleşik bir hukuktur" ifadelerini kullandı ve mahkemenin yargı yetkisine sahip olduğunu belirtti.

Han, UCM ön duruşma hakimlerinden oluşan heyete, mayıs ayında "yakalama kararı" talep ettiği Hamas ve İsrailli yetkililer hakkında "acil olarak karar vermeleri" çağrısında bulundu.

Han'ın sunduğu dilekçe, tutuklama emri çıkarma yetkisi tartışmalarına yanıt olarak geldi.

Kurbanı cellatla aynı kefeye koymak

Han, mayıs ayında yaptığı tutuklama talebinde, Netanyahu, Gallant ve üç Hamas liderini (Yahya Sinvar, Muhammed Dayf ve İsmail Haniye) Gazze Şeridi ve İsrail'de savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar işlemekle suçladı.

Hamas lideri İsmail Haniye, 31 Temmuz’da İsrail’in Tahran'da düzenlediği suikast sonucu hayatını kaybetti.

İsrail'den savaş itirafı: Yeni aşama başladı İsrail'den savaş itirafı: Yeni aşama başladı

İsrail’in daha önce de defalarca öldürdüğünü duyurduğu Kassam Tugayları lideri Muhammed Dayf ile ilgili son iddialar Hamas yetkilileri tarafından yalanlandı.

7 Ekim saldırılarını planlayan ve Hamas'ın Gazze'deki en üst düzey yetkilisi olan Sinvar, Haniye’nin vefatının ardından hareketin yeni lideri oldu.

Başsavcı Kerim Han’ın kendisine yönelttiği suçlamaları bir "utanç" ve ordusuyla birlikte tüm İsrail'e bir saldırı olarak nitelendiren Netanyahu, İsrail'in Hamas'a karşı savaşını sürdürmeye yemin etti.

Hamas, liderlerinin tutuklanması talebinin "kurbanı cellatla" aynı kefeye koymak olduğunu belirterek Han’ın talebini kınadı.

Yetki tartışmaları

Son haftalarda UCM hakimlerine sunulan yasal argümanların çoğu, büyük ölçüde mahkemenin İsrail liderleri için tutuklama emri çıkarma yetkisinin Oslo anlaşmasının bir hükmü tarafından geçersiz kılınıp kılınmadığı konusuna odaklandı.

Anlaşmanın üyesi olan Filistinliler, İsrail vatandaşları üzerinde cezai yargı yetkisine sahip olmadıkları konusunda anlaştı.

Han, anlaşmaların mahkemenin yargı yetkisini geçersiz kılabileceği yönündeki iddianın "temelsiz" olduğunu yineledi.  

Mahkemenin kurucu Roma Statüsü'nde işaret edilen maddenin “yorumlanması ve uygulanması” konusunda tutarsızlık olduğunu belirten Han, "işgal hukuku da dahil olmak üzere uluslararası hukuk kapsamındaki yargı yetkisinin yanlış anlaşıldığını" söyledi.

Hakimlerin Han'ın tutuklama emri talebi hakkında ne zaman karar vereceği merak konusu oldu.

Editör: Burçin Çelikkol