Erzincan’ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyünde 5 Temmuz 1993’te gerçekleştirilen ve 33 köylünün katledildiği acı olayın üzerindeki sis perdesi bugüne dek kaldırılamadı. Katliamı kimlerin yaptığıyla ilgili birçok iddia ortaya atılmasına rağmen, kimse yakalanmadı ve ceza almadı. 

CHP’nin genel başkan düzeyinde Başbağlar katliamını anma toplantılarına katılması hem sembolik bir anlam taşıyor hem de teröre karşı ülke birliğini göstermesi açısından önemli. Bugüne kadar Sivas Madımak Katliamı’nı genel olarak sol kesimin, Başbağlar Katliamı’nı ise sağ kesimin anması ve lanetlemesi biçiminde gelen şablon ve anlayış da böylece kırılmış oldu. 

Anma toplantısına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, AK Parti Erzincan Milletvekili Süleyman Karaman, CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül, CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, MHP Elazığ Milletvekili Semih Işıkver, Vatan Partisi Genel Sekreteri Özgür Bursalı ile diğer milletvekilleri, Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, 3. Ordu Komutanı Korgeneral Veli Tarakçı, Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun, çok sayıda il ve ilçe belediye başkanları, partilerin il başkanları, ordu komutanları, emniyet müdürleri, eski milletvekilleri ve kalabalık bir halk kitlesi katıldı. 

Etkinlikte Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar yaptığı konuşmada; “Burada sıkılan kurşunlar sadece köylüleri değil, tüm insanlığı hedef aldı. Katiller hiç durmayacak. Biz birlik ve beraberliğimiz güçlendirmeli, nifak ve şer tohumlarına fırsat vermemeliyiz. Ülke ve millet olarak tüm terör örgütleriyle amansız bir mücadele içindeyiz. Peşlerini bırakmıyoruz, nefes aldırmıyoruz” dedi.

Gazi ve valinin örnek davranışı

CHP Lideri Özel ise Başbağlar köyündeki anma toplantısında yaptığı konuşmada, birlik ve beraberliğin önemi, ülkenin ortak menfaatlerinde bir arada olma gibi kavramlar üzerinde durdu. Özel, kürsüde oturup konuşmaları dinlediği sırada tanık olduğu bir olayı şöyle anlattı:

“Az önce, bir sevgili gazimiz ev sahibi olmanın heyecanıyla protokole çay dağıtıyordu. Sayın Vali ayağa kalktı, çay tabağını zorla elinden aldı ve götürüp dağıttı. Sonra, ‘Gazi hiç çay dağıtır mı?’ dedi. Gazi bu milletin devletine duyduğu sevgiyi ifade ediyordu, Sayın Vali de bu devletin devlet adamlarının milletine ve onların gazilerine, şehitlerine, ailelerine gösterilmesi gereken saygıyı gösteriyor, devletin kibir değil alçakgönüllülük sahibi olduğunu gösteriyordu. Bu örnek davranış için ikisine de teşekkür ederim”. 

Madımak ve Başbağlar rastgele seçilmedi

Madımak ve Başbağlar katliamlarındaki benzerliğe dikkat çeken CHP Lideri; “Başbağlar rastgele seçilmiş bir yer değildi. Eylemin biçimi, öldürülenlerin sayısı tesadüf değildi. Bu olaydan iki gün önce Sivas’ta semah durmaya gelen 33 kişi öldürülmüştü. Bu köyde de iki gün sonra camide Allah’ın huzurunda durmaya gelen 33 vatandaş cami çıkışında toplandı ve kurşunlanarak, yakılarak katledildi. Burada birileri, mezhep kavgası çıkartmak istedi. Burada biz, acıdan nasıl birlik beraberlik çıkarılır, onu gösteriyoruz. Aleviler ve Sünniler kardeştir, Türkler ve Kürtler kardeştir, buna kastedenler de kalleştir”  ifadelerini kullandı. 
Özel, Başbağlar Katliamı’nın ve İliç’teki altın madeni göçüğünün araştırılmasını ve bunun için Meclis’te komisyon kurulmasını da önerdi.

Mehmetçik kahramanca mücadeleye devam ediyor: 5 PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi Mehmetçik kahramanca mücadeleye devam ediyor: 5 PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi

İlk Samimi Haber'den okuyun! Özgür Özel yarın Başbağlar'a gidiyor İlk Samimi Haber'den okuyun! Özgür Özel yarın Başbağlar'a gidiyor

Editör: Haber Merkezi