Gündem

'Barkod okuma’ ölümlere çare olur mu? “Alkolde fiyat artışı çözüm değil”

Sahte alkolden birkaç gün içinde onlarca kişi öldü, yeni ölüm riskleri kapıda. Sahte alkol üretimi ve satışına çözüm konusunu Bayrampaşa Tekel Bayileri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Emine İleri’ye sorduk. İleri, ölümlerin altında aşırı zamların yattığını savunuyor.

Abone Ol

MERT SAYAN – HABER MERKEZİ

Son günlerde artan sahte (metil) alkol satışlarına bağlı ölüm vakaları, özellikle İstanbul'da yılbaşından bu yana her geçen gün daha da yükseliyor. 
Bayrampaşa Tekel Bayileri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Emine İleri, sahte alkolden ölümleri ve çözüm yollarını Samimi Haber’e anlattı. 
Sık alkol alanlar ve yakınları başta olmak üzere kamuoyu, son birkaç günde artan “metil alkol ölümleri” yüzünden iyice tedirginlik yaşamaya başladı. 

“HALK SAHTE ALKOLE YÖNELİYOR”

Alkol fiyatlarındaki sürekli artışın, vatandaşları daha ucuz alternatifler aramaya ittiğini vurgulayan Emine İleri; “Geçtiğimiz yıl sadece sigaraya altı, alkole ise iki kez zam yapıldı. Bu ürünler, artık astronomik fiyatlarla satışa sunuluyor ve halk, bilinçli ya da bilinçsiz şekilde sahte ürünlere yöneliyor” ifadelerini kullandı.

2024’TE SAHTE ALKOLDEN 250 KİŞİ ÖLDÜ

Oda Başkanı İleri, geçtiğimiz yıl sahte alkol nedeniyle 250 kişinin hayatını kaybettiğini ve 73 kişinin zehirlenerek hastaneye kaldırıldığını belirtti. 

“ÖTV DÜŞÜRÜLMELİ”

İleri, bu zehirlenme ve ölüm vakalarının azalması için alkole uygulanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) zammının ürün fiyatlarına yansımasının azaltılması gerektiğini vurguladı.

Samimi Haber’e açıklamalarda bulunan İleri, evde sahte alkol üretiminin yaygınlaştığını belirterek; “Etil alkolün satışı yasak olmasına rağmen insanlar bu maddeleri internet üzerinden temin edip evlerinde alkol üretimi yapabiliyorlar. Ancak bu üretimlerde oranlar doğru ayarlanmadığında, ölümcül sonuçlar doğurabiliyor. Tüberküloz, körlük gibi sağlık problemleri ve en kötü sonuç olarak ölüm, ne yazık ki kaçınılmaz oluyor” şeklinde konuştu.

“SATIŞI YASAK OLAN MADDELERE KOLAY ULAŞILIYOR”

Sahte alkolün üretiminde kullanılan metil alkolün gıda, temizlik, kozmetik ve kimya gibi birçok sektörde de kullanıldığını belirten İleri, metil alkolün bu endüstriler dışında kullanılması yasak olmasına rağmen, insanların bir şekilde ona ulaştığına dikkat çekti. Kolluk kuvvetlerinin bu konuda sürekli denetim yaptığını ifade eden İleri, ancak yine de denetimlerin yeterli olmadığını belirterek, ölümlerin yükselmesinde denetim yetersizliğinin payına da dikkat çekti. 

Denetim konusunda aksaklıklar olduğunu ifade eden İleri, toplum sağlığı ve güvenliği açısından etil alkolün satışının herkese yapılmaması gerektiğini dile getirerek şu şekilde konuştu:

“Denetimlerin daha sıkı uygulanması, etil alkol satışlarının kayıt altına alınması gerekiyor. Etil alkolün nereye ve ne amaçla gittiğinin bilinmesi gerekiyor. Sahte alkolle mücadelede toplum bilincinin artırılması gerekiyor. Bilinçli ve bilinçsiz tüketiciler var. İnsanlar güvenerek gittikleri mekanlarda alkol alırken, aslında işletmenin ticari ahlakına güveniyorlar. Ancak bu güven bazen onları tehlikeye atabiliyor”.

“DEVLETE VERGİ KAYBINA YOL AÇIYOR”

İleri, vatandaşlarının bandrollü ürünler almasını hatırlatarak, bilinçli bir şekilde alışveriş yapmaları için çağrıda bulundu. Ayrıca, denetimlerin daha sık yapılması gerektiğini de dile getiren İleri; “Fiyatlardaki artışlar, kaçak ürünlerin artmasına yol açıyor ve bu da devletimize büyük bir vergi kaybı yaratıyor” ifadelerini kullandı.

Sahte ürünlerin ölümcül sonuçlarının yanı sıra, devletin vergi kaybına da yol açtığını vurgulayan İleri; “Ölümler dışında, bu kaçak ürünler ekonomiye de büyük zarar veriyor. Devletimizin kaybettiği vergi gelirleri de cabası. Denetimlerin arttırılması ve vatandaşların yalnızca güvenilir kaynaklardan alışveriş yapması gerekiyor. Ayrıca, vatandaşlarımız ucuz olduğu için güvensiz ürünler almasınlar. Güvenlik ve sağlık açısından bu çok büyük bir risk taşıyor” diye konuştu.

‘DARPHANE BUİS’ UYGULAMASI 

İleri, vatandaşların alkol alırken daha dikkatli olmaları gerektiğini hatırlatarak, ürünlerde bulunan barkodları okuma sistemiyle kontrol edilmesi ve yasalara uygun bandrollü ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini vurguladı. 

Alkol ürünlerindeki bandrolün doğruluğunun kolayca kontrol edilebileceğini vurgulayan İleri; “Vatandaşlarımız bandrolü kontrol etmek için telefonlarına ‘Darphane Buis’ uygulamasını indirerek, bandrolü kamerayla okutabilir veya seri numarasını girerek doğruluğunu teyit edebilirler” dedi.

Şüpheli bir durumda vatandaşların, uygulama üzerinden bildirimde bulunabileceğini hatırlatan İleri, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Şüpheli bir durumla karşılaşırlarsa ‘Alo 174’ Gıda Hattı'na şikayette bulunabilir ya da 112 üzerinden polise bildirebilirler. Sahte alkol üretimi şüphesi durumunda, yetkililere bildirimde bulunmaları çok önemli. Ayrıca, mekanlarda alkol tüketirken, şişelerin masada açılmasına ve kontrol edilmesine dikkat edilmesi gerekiyor. Güvenli tüketim için bu tür önlemler oldukça önemlidir”.

SAHTE İÇKİDE ‘METİL ALKOL’ DETAYI

Alkol zehirlenmesi belirtilerine değinen İleri; “İştahsızlık, mide bulantısı, kusma, şiddetli baş ağrısı, migren, halsizlik ve yorgunluk alkol zehirlenmesinin yaygın belirtileridir. Bu belirtileri yaşayan vatandaşlarımız, en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır” uyarısında bulundu.

Sahte alkol üretiminde kullanılan maddelere de değinen İleri, sahte alkol üretiminde en çok kullanılan maddenin metil alkol olduğunu söyledi. Metil alkolün (veya metanol) tehlikeleri hakkında da bilgi veren İleri; “Metil alkol, endüstriyel ürünlerde kullanılırken, sahte içkilerde de kullanılmaktadır. Normal alkollü içeceklerde etil alkol kullanılırken, sahte içkilerde metil alkol kullanılması ölümcül sonuçlar doğuruyor. İnsanların bilinçsiz bir şekilde alkol üretip ve bunu ticarete dökmesi çok tehlikeli bir durum. İnsanların alkol üretiminde ucuz diye metil alkole başvurması can kayıplarına neden oluyor” diye ekledi.

“YETERLİ KAMUOYU OLUŞTURULMUYOR”

Bayrampaşa Tekel Bayileri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Emine İleri, sahte alkole bağlı ölüm ve zehirlenmelere karşı yeterli kamuoyu oluşturulmadığını belirterek, bu sorunun hala yeterince ciddiye alınmadığını söyledi ve sözlerini şu şekilde tamamladı:

“Tamamen göz ardı ediliyor diyemem ama tepkiler yetersiz. Türkiye'de gündem çok hızlı değişiyor ve bu konuda sürekli bir farkındalık yaratmak kolay olmuyor. Daha fazla can kaybı yaşanmaması için bu konuda daha fazla bilinç oluşturulmalı ve halkın dikkatini çekmek için çaba sarf edilmeli”.