Dünya

Bangladeş’te yeni hükümet başkanı göreve başladı

Bangladeş'te geçici hükümet başkanı olarak atanan Nobel ödüllü Muhammed Yunus yemin ederek göreve başladı.

Abone Ol

Bangladeş'te hükümet karşıtı protestolar sırasında Başbakan Şeyh Hasina Vecid'in ülkeyi terk etmesinin ardından geçici bir hükümet kuruldu. Geçiş hükümetinin başına atanan Nobel Barış Ödüllü Muhammed Yunus için bugün yemin töreni düzenlendi.

Bangladeş'te geçici hükümet yemin etti 

Yunus, cumhurbaşkanlığı sarayında Bangladeşli siyasi ve sivil toplum liderleri, generaller ve diplomatların önünde "anayasayı savunacağına, destekleyeceğine ve koruyacağına" yemin etti.
Fransa’dan Dakka'ya dönüşünde gazetecilere açıklama yapan 84 yaşındaki Yunus, "Bugün bizim için muhteşem bir gün. Bangladeş yeni bir zafer günü yarattı. Bangladeş ikinci bağımsızlığına kavuştu." dedi.

Nobel ödüllü baş danışmandan halka çağrı

Yunus, Bangladeş'te haftalardır devam eden ve en az 455 kişinin öldüğü şiddet olaylarının ardından düzenin yeniden sağlanması çağrısı yaptı. 
Yunus, "Kanun ve düzen bizim birinci görevimizdir. Kanun ve düzen durumunu düzeltmediğimiz sürece bir adım bile ileri gidemeyiz" dedi.
Açıklamasında, "Eğer bana güveniyorsanız, ülkenin hiçbir yerinde kimseye saldırı yapılmamasını sağlayın." ifadelerini kullanan Yunus, "Herkes bizim kardeşimizdir... Bizim görevimiz onları korumaktır" diyen Yunus, "Bangladeş'in tamamı büyük bir ailedir" diye belirtti. 

Tamamı sivil geçici kabine

Geçici kabinede "danışman" ünvanı verilen bir düzineden fazla üye de yemin etti. Hasina’nın ardından kontrolü geçici olarak ele alan askeri şef General Waker-uz-Zaman, çarşamba günü yaptığı açıklamada Yunus’un “baş danışman” ünvanını kullanacağını belirtmişti. 
Danışman grubunda haftalardır süren protestoları yöneten Ayrımcılığa Karşı Öğrenciler grubunun iki üst düzey yöneticisi; Nahid İslam ve Asif Mahmud da yer aldı.
Ayrıca eski bir dışişleri bakanı, eski bir başsavcı, bir çevre avukatı ve Hasina'nın iktidarı sırasında iki yıl hapse mahkûm edilen tanınmış insan hakları aktivisti Adilur Rahman Han da yer alıyor.

Geçici yönetim, emekli bir tuğgeneral hariç, sivil bir ekipten oluşuyor.

Baş danışman Yunus öldürülen öğrencileri andı 

Siyasi muhaliflerinin idamı da dahil olmak üzere yaygın insan hakları ihlalleriyle suçlanan Hasina, pazartesi günü protestocuların Dakka sokaklarını doldurması üzerine Hindistan'a kaçmıştı. 
Ordu daha sonra öğrencilerin, 2006 yılında mikrofinansman alanında öncü çalışmalarıyla Nobel Ödülü'nü kazanan Yunus'un geçici bir hükümete liderlik etmesi yönündeki taleplerini kabul etti.
Yunus, Temmuz ayında polis tarafından yakın mesafeden vurularak öldürülen öğrenci aktivisti Ebu Said'i hatırladığında Perşembe günü duygu dolu anlar yaşadı.
Değişim arzusuyla protesto hareketini başlatan ve her şeyini riske atan gençlere saygı duruşunda bulundu.
"Milleti korudular ve ona yeni bir hayat verdiler" dedi.

Muhammed Yunus kimdir?

84 yaşındaki Nobel ödüllü ekonomi profesörü Muhammed Yunus, Bangladeş’te 1983 yılında kurduğu Grameen Bankası ile yoksulluk çeken halka özellikle kadınlara küçük miktarlarda kredi vererek onlara ekonomik destek oldu. Bu proje hem Yunus hem de Bangledeş için dönüm noktası oldu. Dünyada benzer projelere ilham veren bu çalışmala, 2006 yılında kendisine Nobel Barış Ödülü’nü kazandırdı.
Ancak Yunus’un bu başarısı ülke siyasetinde çekişmelerin merkezine taşıdı. 2007 yılında siyasete girme girişimi, Hasina yönetimi tarafından engellenmek için yolsuzluk ve yasadışı faaliyetler gibi gerekçelerle hakkında bir çok soruşturma başlatıldı. Hakkında bir çok ceza davası bulunan Yunus yurtdışında yaşıyordu.

Bangladeşlilerin umudu 

Bangledeş halkı Yunus’un ülkenin karşı karşıya olduğu birçok soruna yeni bir yaklaşımla çözüm getirmesini bekliyor. En başta mevcut siyasi gerilimi azaltması ve ülkede demokratik seçimlerin yapılması için ortamı sağlaması umut ediliyor. 
Ekonomik alanda ise özellikle yoksulluğun azaltılması ve ekonominin güçlendirilmesi konularında Yunus’un önceki çalışmaları beklentiyi yükselten bir durum. 
Uzmanlar, ülkedeki derin siyasi bölünmeler ve ekonomik eşitsizliklerin geldiği noktayı Yunus’un önündeki ciddi zorluklar olarak değerlendiriyor.