Yaşam

Bakımı yapılmamış klimalara dikkat: Akciğer enfeksiyonuna yol açabilir!

Araç bakım servis yetkilisi Merve Tel, yaz aylarının etkisini yoğun bir şekilde gösterdiği sıcak havalarda araç klimalarının bakımının ne kadar önemli olduğunu vurguladı.

Abone Ol

Bakımı yapılmamış klimaların, akciğer enfeksiyonuna yol açabilen lejyoner hastalığına neden olabileceğini belirten Tel, düzenli bakımın hem klima performansını hem de insan sağlığını koruduğunu ifade etti.

Sıcaklıkların 40 dereceleri aştığı bu günlerde, motor soğutma sıvılarının görevini yerine getirmekte zorlandığını söyleyen Merve Tel, özellikle periyodik bakımları yapılmayan klimaların hem mekanik hem de sağlık açısından ciddi sorunlara yol açabileceğine dikkat çekti.

Tel, klima temizliğinin otomobil bakımının en önemli adımlarından biri olduğunu belirtti. "Düzenli bakım, klima performansını ve kullanım ömrünü uzatırken sağlığımız için de büyük önem taşıyor" diyen Tel, temizlenmeyen klimaların çeşitli mekanik problemler yaratarak arıza riskini artırdığını ifade etti. Ayrıca, bakımı yapılmayan klimaların çevreye kötü koku ve bakteri yayarak lejyoner bakterinin yani akciğer enfeksiyonunun yayılmasına neden olabileceğini vurguladı.

Patlama riskine dikkat!

Merve Tel, klima arızalarının maliyetinin 9 ila 10 bin liradan başladığını hatırlatarak, periyodik bakım yapılmayan klimaların ideal filtreleme yapamayacağını, bu durumun toz ve partiküllerin ortamda kalmasına ve küf mantarlarının oluşmasına neden olabileceğini belirtti. Tel, düzenli bakımın polen filtresi değişimini, klima gazı ölçümünü ve eksikse tamamlanmasını içerdiğini açıkladı. Ayrıca, klima kompresörünün çalışmasının ve soğutma performansının kontrol edilmesi gerektiğini söyledi.

Tel, sıcak hava koşullarında araç içinde unutulan parfüm, deodorant ve çakmak gibi malzemelerin patlamaya neden olabileceği uyarısında bulunarak, araç sahiplerini araçlarını düzenli olarak kontrol etmeye çağırdı.