Gündem

Bakanlık harekete geçti: Kasa kasa domatesi çöpe atanlara ceza

Burdur'daki Söğüt Toptancı Hali'nde bir domates üreticisinin kasa kasa domatesi çöp kamyonuna boşalttığı video sosyal medyada 'fiyat yükseltmek için yapıldığı' iddiasıyla tepki toplamıştı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada işletmeye 123 bin 213 lira idari para cezasına çarptırıldığı belirtildi.

Abone Ol

Sosyal medyada paylaşılan bir videoda, gülerek çöm kamyonuna kasa kasa domates boşaltan üretici viral olmuştu.

Skandal anları gülerek kayda alanlara karşı Ticaret Bakanlığı harekete geçti. 

Bakanlık, "Fiyat yükseltmek amacıyla çöpe döküldüğü" iddiasını gündeme taşıyan videoya ilişkin yaptığı açıklamada, söz konusu skandal görüntülerin titizlikle incelendiğini belirtti.

Bakanlıktan açıklama

Olayın Burdur'un Söğüt ilçesindeki bir toptancı halinde yaşandığına dikkat çeken bakanlık, durumun Ticaret İl Müdürlüğünce yerinde incelenerek tutanak altına alındığını kaydetti.

Yapılan açıklamada "malların toptan veya perakende ticaretinde piyasada darlığına neden olmak fiyatların yükselmesine sebebiyet vermek veya fiyatların düşmesine engel olmak için malların belirli ellerde toplanması, satışından kaçınılması, stoklanması, yok edilmesi, bu amaçla propaganda yapılması veya benzeri davranışlarda bulunulmasının" kanunen yasak olduğunun altı çizildi. 

Öte yandan açıklamada, yasağa aykırı hareket edenler için doğrudan veya Bakanlığın talebi üzerine belediyelerce idari para cezası uygulandığı belirtilerek şunlar kaydedildi:

123 bin lira para cezası

Bu kapsamda domatesleri çöpe döken işletmeye Hal Kanunu kapsamında 123 bin 213 lira para cezası uygulanması talimatı Söğüt Belediyesine iletildi. Ayrıca, Bakanlığımızca en kısa zamanda ilgililer hakkında Türk Ceza Kanunu'nun ilgili hükümleri kapsamında suç duyurusunda bulunulacaktır.

Bakanlık olarak, fiyatları yükseltmek maksadıyla ürünlerin stoklanması veya yok edilmesi gibi eylemlerin gerçekleştirilmesine asla müsaade edilmeyecek ve bu eylemleri gerçekleştirenler hakkında en ağır yaptırımların uygulanmasına devam edilecektir.