Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon ve sıkı para politikasına yönelik kritik mesajlar verdi. Şimşek, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Suudi Arabistan tarafından El Ula şehrinde düzenlenen Gelişmekte Olan Piyasa Ekonomileri Konferansı'nda yatırımcılara seslendi.

GIDA ENFLASYONU ZORLUK YARATIYOR 

Enflasyonla mücadeleye ve mali disipline öncelik verdiklerini belirten Şimşek, enflasyonun hala yüksek olmakla birlikte düştüğüne de dikkat çekerek “Hizmet fiyatları yapışkan seyretmekte, özellikle kira ve eğitimde çok fazla geriye dönük endeksleme yaşanmaktadır” dedi. Şimşek, gıda fiyatlarındaki dalgalanmanın zorluk yarattığını kaydederek, enflasyon beklentilerinin özellikle hane ve şirketler arasında piyasalardan daha yavaş biçimde olmakla beraber iyileştiğini vurguladı.

Motorine zam geldi! Benzin, motorin ve LPG fiyatları (22 Şubat 2025) Motorine zam geldi! Benzin, motorin ve LPG fiyatları (22 Şubat 2025)

SIKI PARA POLİTİKASI MESAJI

"Hiçbir şey iyi politikaların yerini tutamaz” diyen Şimşek, “Mühim olan sağlam politikalar ve bu politikaların iyi uygulanmasıdır. Bu yıl sıkı para politikası ve daha sıkı maliye politikasını, daha destekleyici gelir politikasıyla birleştireceğiz” dedi.

Şimşek, bu yıl enflasyondaki düşüş sürecinin devam edeceğini, bunun da beklentileri daha da olumlu hale getireceğini ifade etti.

Enflasyon Rakamlari 3 Haziran.jpg

YABANCI PAYI GÖRECE DÜŞÜK

Gelişmekte olan piyasalar açısından güçlü dolar ve uzun vadeli ABD hazine tahvili getirilerinin olumsuz olduğunu anlatan Şimşek, Türkiye'nin de bundan etkilenebileceğini ifade etti. Şimşek, Türkiye'nin bu dönemde güçlü dolar ve yüksek ABD tahvil getirisine karşı daha dayanıklı olduğunu, Türkiye'nin uzun süredir portföy girişleri konusunda yatırımcıların radarında olmadığını, son dönemde bir geri dönüş yaşandığını ancak yabancı payının görece düşük olduğunu aktardı.

NET REZERV 125-130 MİLYAR DOLAR

Şimşek, "Geçtiğimiz 18 ayda Merkez Bankasının net rezervleri yaklaşık 125-130 milyar dolar seviyesinde iyileşti" dedi. Şimşek, "Türkiye önemli bir pazar. Kişi başına düşen GSYH, yaklaşık 15 bin dolar seviyesinde bulunuyor. 1,3 trilyon dolarlık bir iç pazarı var" diye konuştu.

YABANCI YATIRIMLARA GELİN MESAJI 

Şimşek, "Anlamlı doğrudan yabancı yatırımları tekrar çekmeye başlamayı umuyoruz çünkü bunlar borç üretmeyen girişler" ifadelerini kullandı.  Enflasyonun düşürülmesi ve mali tarafta ilerlemeyle portföy yatırımcılarını vadeyi uzatmaya teşvik edeceklerini anlatan Şimşek, "Gelecek yıldan itibaren net dış borç ödeyicisi olmak istiyoruz." dedi.

Dolar Euro Döviz

Şimşek, borç yönetim stratejileri konusunda Türkiye'nin iç tahvil piyasasını daha da geliştireceklerini, lira türünde, daha az değişken faizli, sabit kuponlu borç alıp, vadeyi uzatmayı öngördüklerini belirtti.

GÜÇLÜ DOLARA DİKKAT ÇEKTİ

Güçlü doların Türkiye'yi ticari açıdan olumsuz etkileyeceğine işaret eden Şimşek, Türkiye'nin ham maddeleri dolar cinsinden satın aldığını, ihracatını büyük ölçüde Avro Bölgesi ve Avrupa'ya yaptığını anımsattı.

Editör: Gülden Kılıç