Gündem

Bakan Fidan'dan Netanyahu'ya 'Hitler' benzetmesi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin Tahran’da düzenlenen bir suikast sonucu hayatını kaybetmesiyle bölgede tırmanan gerilimi değerlendirdi.  ABD-İsrail arasındaki doğal ilişkiye vurgu yapan Fidan, “Netanyahu’nın ABD’yi rehin aldığını” dile getirdi.

Abone Ol

Kanal 7 ve Ülke TV ortak yayınında Mehmet Acet'in sunduğu Başkent Kulisi programına konuk olan Dışişleri Hakan Fidan bölge siyasetine ilişkin kritik açıklamalarda bulundu.

“Filistin davası için çok önemli bir kardeşimizdi”

Bakan Fidan, İran’da suikasta kurban giden Hamas lideri Haniye için “İnsan olarak kendisi çok takdir ettiğim, çok beğendiğim biriydi. Uzun yıllara dayanan dostluğumuz vardı. Filistin davası için çok önemli bir kardeşimizdi." değerlendirmesini yaptı.

“Karışık duygular yaşadım”

Haniye’nin ölüm haberini aldığında karışık duygular hissettiğini belirten Bakan Fidan, devamında şunları kaydetti:

Kendisini bir hayata, bir davaya adamış, bir neticeye doğru gitmeye çalışan ve şahadetin en yüksek mertebe olduğunu en küçük zerrelerinde hisseden bir insanın nihayet kendi hedefine ulaşmış olduğunu görmek, insana bir mutluluk veriyor. Ama diğer taraftan da geride kalan bizler için üzüntü kaynağı.

Benim tanıdığım İsmail Haniye, kendi dava şuuru çok yüksek, kendi taşıdığı emanetin fevkalade bilincinde olan bir insandı.

“Halid Meşal aynı özellikleri taşıyor”

Dışişleri Bakanı, Haniye’nin halefi Halid Meşal için ise aynı hisleri barındırdığını dile getirerek “O da farklı dozajlarda, aynı özellikleri taşıyan birisi.” dedi.

“İsrail’e bir şey söylemekten acizler”

Hamas liderine düzenlenen suikasta ilişkin Fidan, "Bu yaygınlaşmanın özellikle bu son suikastla beraber alacağı şekil bölgemiz için endişemizi çok daha artırmış durumda. İsrail'de bu sözleri dinleyen yok, kulaklarını kapatmışlar. Uluslararası sistem İsrail'e bir şey söylemekten aciz bir durumda. Ne zaman uluslararası sistem bir duvara toslar, büyük bir kriz yaşar, ondan sonra İsrail'le geliştirdiği bu türden bir ilişkiyi gözden geçirir. Onun dışında bunu tekrar önleyici bir adım atılmasını ben şu anda pek mümkün görmüyorum." diye konuştu.

“Hizbullah’ saldırmak için bahane arıyorlar”

Öte yandan Bakan Fidan, "İsrail'in Hizbullah'a saldırmak için bahane aradığını" belirterek, İsrail'in kurala dayanmayan ve hiçbir insani değeri gözetmeyen savaş kültürü olduğuna dikkat çekti.

“Bölgeyi daha büyük tehditler bekliyor”

Bakan Fidan devamında şunları kaydetti:

Unuttukları başka bir şey de var. Filistin meselesi. Çok anlatmaya çalışıyoruz onlara, (bu) sadece Filistinlere ait bir durum değil. İslam dünyasında Filistin meselesi çok özel yeri olan yani duyguyu, tarihi, inanışı, kültürü her şeyi iç içe getiren bir konu.

Hamas'ın düşmanı siyonizmdir, İsrail halkı değildir. Ama İsrail halkı bunu uyutulduğu için görmüyor tabii ki. Ve kendi politikacılarının yaptığının bedelini belki şimdi ödemeyecekler ama şu anda da zaten büyük zorluk içerisindeler, korku içerisindeler. Belki yakın gelecekte, orta vadede daha büyük tehditler, daha büyük sıkıntılar bölgeyi bekliyor olacak.

“Netanyahu zamanımızın Hitler’i”

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun ABD Kongresi'nde ayakta alkışlanmasına tepki gösteren Fidan, “Neyi alkışladığını bilmeyen bir yığın insan Netanyahu'yu alkışlıyor. Yani alkışladıkları insanın bu zamanın Hitler'i olduğu, Hitler'in yaptığından hiç farkı olmayan bir soykırımın peşinde olduğu hiç umurlarında değil yani. Onlar iyi bir şey yaptıklarını zannediyorlar." ifadelerini kullandı.

“ABD’yi rehin almış”

Fidan, ayrıca “Bence Netanyahu şunun çok iyi farkında. Amerika’yı rehin almış durumda. Lübnan'da savaşa girerse, ABD'nin Netanyahu'nun arkasında savaşa girmek dışında hiçbir çaresi yok." dedi.