Serkan Bayram, Papa Franciscus ile buluştu Serkan Bayram, Papa Franciscus ile buluştu

Görüşmede, ticaret ve ekonomi alanlarında iş birliği ön planda oldu. Türkiye ve Mısır arasındaki ticaret hacminin 8 milyar dolara ulaştığı ifade edilirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Mısır ziyareti sırasında ortaya konulan 15 milyar dolarlık hedefe ulaşmak için limanlar arasında seferlerin tekrar başlatılacağı açıklandı.

Gazze başta olmak üzere bölgesel sorunlar da ele alındı. Özellikle Gazze'deki acil durum ve bölgedeki çatışmaların yayılma ihtimali üzerinde duruldu. Bakanlar, Gazze'de yaşanan trajik koşulları ele alarak çözüm arayışlarını sürdüreceklerini belirttiler.

Ayrıca, Libya, Sudan, Somali ve Etiyopya gibi ülkelerdeki sorunlar da masaya yatırıldı. Libya'nın bütünlüğüne ve Sudan'daki iç savaşın bölgesel etkilerine nasıl katkı sağlanabileceği üzerinde duruldu. İleriye dönük çözüm planları tartışıldı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, bölgedeki gerginliğin temel nedeninin İsrail'in Filistin topraklarını işgal etmesi ve bu işgale göz yumulması olduğunu vurguladı. Fidan, bölgede kalıcı bir barışın sağlanması için İsrail işgalinin sona ermesi ve iki devletli çözümün hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.