Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, mevcut uluslararası düzenin insanlığın ihtiyaçlarını karşılayamadığını ve işlevini yitirdiğini belirterek, Türkiye'nin bu sisteme yönelik yapıcı öneriler geliştirmeye devam edeceğini vurguladı. Fidan, düşünce kuruluşlarının dış politika üzerindeki önemine dikkat çekti ve teori ile pratiğin daha fazla iç içe olması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin uluslararası ilişkilerde kendine özgü bir model oluşturmasının gerekliliğini vurguladı.
Fidan, uluslararası sistemin özellikle Batı'nın İsrail'in Filistin'e yönelik politikalarına sessiz kalması gibi durumlarda başarısız olduğunu söyledi. "Var olan uluslararası sistem, insanlığın ihtiyaçlarına cevap vermiyor ve iflas etmiş durumda," diyen Fidan, reform ihtiyacının aciliyetine işaret etti. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyelerinin değişim taleplerine kapalı olduğunu belirten Fidan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Dünya beşten büyüktür" söylemine atıfta bulunarak, küresel sistemde meşruiyet krizinin yaşandığını ifade etti.
Türkiye'nin küresel sistemde erdemli bir duruş sergilediğini dile getiren Fidan, BRICS ve Avrupa Birliği ile ilişkilerde de Türkiye'nin dış politikada yeni açılımlar yaptığını söyledi. Avrupa'nın Ukrayna'daki durumla yüzleştiğini belirten Fidan, Türkiye'nin AB üyelik sürecinde iradesi olduğunu ancak Avrupa'nın siyasi iradesinin eksik kaldığını dile getirdi.
"Devam eden bir süreç"
Bakan Fidan, "Bu devam eden bir süreç. Çünkü BRICS'in kendisi de evriliyor. O da bir kimlik arayışı içerisinde, kurumsallaşma içerisinde" dedi.
Fidan, Türkiye'nin dış politikadaki milli değerlere dayalı yaklaşımını vurgulayarak, ülkenin farklı coğrafyalarda güçlü bir varlık sergilediğini ve Latin Amerika, Afrika, Asya Pasifik gibi bölgelerde aktif bir rol üstlendiğini belirtti. MİT Başkanlığı dönemindeki tecrübelerini Dışişleri Bakanlığı'na taşıdığını söyleyen Fidan, Türkiye'nin dış politika stratejisinde reformların Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın desteğiyle hızlandığını aktardı.
Teknolojinin diplomasideki önemine de dikkat çeken Fidan, "Teknolojinin çarpan etkisini diplomaside daha etkin kullanmalıyız," diyerek bu alanda eksikliklerin giderilmesi için yoğun çalışmalar yürütüldüğünü ifade etti.
Ortadoğu’daki gelişmelere de değinen Fidan, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının soykırım boyutuna ulaştığını belirterek, Filistin meselesinin sonsuza kadar farklı bir şekilde tartışılacağını söyledi. Fidan, iki devletli çözümün en gerçekçi seçenek olduğunu vurgularken, Batılı ülkelerin İsrail’e gerekli baskıyı yapamadığını dile getirdi.