Bakanlar ve MİT Başkanı yarın Nijer'e gidiyor

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, resmi ziyarette bulunmak üzere yarın Nijer’e gidiyor. 
Bakan Fidan’ın Nijer’e beraberinde, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün ve Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar'ın da eşlik edeceği duyuruldu.
Fidan ve beraberindeki heyetin ziyaretinin konuşulduğu bugün Pentagon Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, günlük basın toplantısında Nijer ile ilgili soruları cevapladı. 

ABD ve koalisyon güçlerinin Irak’tan çekilme tarihi belli oldu ABD ve koalisyon güçlerinin Irak’tan çekilme tarihi belli oldu

ABD askelerini Nijer'den çekiyor

Pentagon Sözcü Yardımcısı Singh, Nijer’deki ABD askerlerinin 7 Temmuz itibarıyla ülkeden çekilmeye başladığını açıkladı.
Singh, ABD askerlerinin 7 Temmuz itibarıyla başkent Niamey’deki 101’inci hava üssünden tamamen çekildiğini belirtti. 
Nijer'de yaklaşık 300 ABD askeri bulunduğunu söyleyen Singh, kalan askerlerin de 15 Eylül'e kadar güvenli ve düzenli olarak ülkeden ayrılacağını bildirdi.
Askerlerin ayrılmasını Nijer istedi
Nijer, 17 Mart'ta, ABD ile 12 yıl önce imzalanan askeri işbirliği anlaşmasını feshettiğini duyurmuş ve ABD'li askerlerin bir an evvel ülkeden ayrılması talep etmişti. 
Fransa ile de askeri anlaşmaları fesheden Nijer yönetimi, ABD'nin ülkede kalma girişimlerini kabul etmedi. 
Nijer'de 26 Temmuz 2023'te Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'u deviren askeri yönetim, Fransa ile askeri ve diplomatik alanda yaşanan kopuşlara rağmen ABD ile diyaloğu sürdürmüştü.
Niamey yönetimi, bu süreçte İran ve Rusya ile yakınlaştı. Rusya ile askeri ve teknoloji alanında görüşmeler yaparken, İran ile uranyum satın alma konusunda uzlaştığı bildirildi.   
 

Editör: Burçin Çelikkol