İlk off-road yarışları Ordu’da yapıldı İlk off-road yarışları Ordu’da yapıldı

Ayasofya'nın ziyaretçilere yeni açılan galeri katının girişindeki kapı, sert eleştirilere neden olmuştu. "Böyle bir tarihi esere böyle endüstriyel kapı mı olur?" şeklinde tartışmalar yaşanmıştı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Az Önce Konuştum programında Candaş Tolga Işık'ın sorularını yanıtladı.

Turizm Bakanı

Ersoy'un açıklamalarından satır başları:
"Geçen seneden itibaren Ayasofya genelinde kapsamlı bir restorasyon çalışması başlattık. Bu bağlamda bilim kurulu oluşturuldu. Bilim kurulunun eşliğinde lazerle üç boyutlu bir haritası çıkarıldı. İlk kez Ayasofya gibi bir kültür varlığının üç boyutlu bir haritasına sahip olduk. Projeler hazırlandı. İki esas konumuz var; Restorasyon ve İstanbul depremine Ayasofya'yı hazır hale getirmek. Restorasyona ilk başladığımız yer 2. Ahmet Çeşmesi'nin karşısında 2. Beyazid Minaresi dediğimiz kısımdan başladık. Bunun sebebi depreme karşı en zayıf minarelerden biri olduğu tespit edildi. Minare devrilirse kubbeye doğru devrileceğini tespit ettik. Kubbede hasarlar vardı, onları tespit ettik. Minareyi kontrollü bir şekilde söküm işlemi yapılıp restorasyon sonrası kontrollü bir şekilde yerine takılacak. 

Restorasyon çalışmalarını yıl sonuna kadar tamamlamayı planlıyoruz. Ondan sonra başka bir minarede ve binanın başka kısmında çalışma başlayacak. Bu şekilde tamamlanacak. Bilim kurulunun onayından geçen projeler anıtlar kurulunun onayından da geçiyor"

254442

AÇIKLIK GETİRDİ
"Neyi görmek istemenizle ile alakalı bir şey bu. Kapı diye bakmanız doğru değil, o aslında bir koruma tüneli. Esas kütle çelik kütle minarenin oradaki. Bu taşınabilir mobil bir koruma tüneli. Bu bir kapı değil, konteyner gibi düşünün, 2 dakikada alırsınız. Bunlar mobil yapılar. Minarenin işi bittiği zaman bu iskele sökülecek ve bu kapıda buradan alınacak. Orijinal kapıdan girişler devam edecek"