İstanbul'un Bahçelievler ilçesindeki Şirinevler Mahallesi'nde 28 Eylül'de meydana gelen patlamada 3 kişi hayatını kaybederken, 3 kişi de yaralanmıştı. Patlamanın neden kaynaklandığının tespit edildiği itfaiye raporuna göre; ocağa bağlı doğal gaz hortumunun kasıtlı olarak kesilmesinin patlamaya yol açtığını belirdi. 

Rapora göre, itfaiye ekipleri patlama sonrası dairede yaptıkları incelemede elektrik şalterinin açık olduğunu tespit etti. Ancak tesisatta elektrik kaynaklı yangına rastlanmadı.

AA-20230928-32263745-32263743-BAHCELIEVLERDE_BIR_BINADA_PATLAMA_MEYDANA_GELDI

VANA AÇIK HORTUM KESİK 

Öte yandan bina ve doğal gaz tesisatında yapılan araştırmalarda herhangi bir risk unsuruna rastlanmadı. Ancak daire girişine yakın bir konumda bulunan mutfak bölümündeki doğal gaz vanasının açık olduğu, ancak bu vanaya bağlı olan fleksi hortumunun kopuk olduğu belirlendi. Ayrıca, patlama sonucunda sokağa düşen ocak üzerinde yapılan incelemede ocak beklerinden ikisinin açık olduğu ve ocağa bağlı fleksi hortumunun üzerinde kesici bir alete bağlı kesikler bulunduğu görüldü.

"HORTUMUN KASITLI KESİLMESİ SONUCU SIZAN GAZ"  

Raporda, "Mutfak bölümündeki ocağa bağlı olan fleksi hortumunun, kasıtlı bir şekilde kesilmesi sonucu sızan gazın, alt üst patlama sınırları içerisine ulaşarak herhangi bir açık ateş kaynağı ile temas etmesi sonucu yangının başladığı ve patlamanın meydana geldiği" ifade edildi.

Patlamanın basınç etkisiyle dairenin duvarlarının yıkılarak bina içinde ve cadde üzerinde bulunan yapıların ağır tahribata uğradığı ve yangının 9 numaralı daireye sıçradığı sonucuna varıldı.