İnsan vücudu zaman zaman kendisini halsiz ve yorgun hissedebilir. Enerjideki azalma ve aşırı yorgunluk durumu kas güçsüzlüğü ile kendisini gösterir. B12 eksikliğinden kaynaklanabilen bu durum tedavi sürecinde neler yapılması gerektiğini merak ettiriyor. B12 eksikliği ne gibi sorunlara neden olur bunun cevabının bilinmesi belirtilerin fark edilmesini ve bu belirtileri üzerine önlem alabilmeyi sağlar. B12 eksikliği belirtileri arasında; kabızlık, iştahsızlık ve kilo kaybı net olarak görülür. Özellikle el ve ayak kısımlarında kişi zaman zaman karıncalanma hissi duyar ve uyuşma hissi de bunu eşlik eder. İleri düzeyde ciddi boyutta kalıcı sinir ya da beyin hasarına da neden olabilir. B12 vitamini eksik olan kişilerde daha hızlı hafıza kaybı ve psikoz gelişme riski yüksektir. Vücuda istenen miktarın altında yetersiz B12 alımı ileride vücut gelişiminde yavaşlığa ve kansızlığa da neden olabilir.

B12 Eksikliği Nasıl Ortaya Çıkar?

B12 eksikliğinin nedeni vücut tarafından üretilemeyen bir vitamin olmasından kaynaklanır. Hayvansal gıdalardan ya da takviyelerle ancak vücudu alınabilir. Düzenli aralıklarla alınmadığında B12 vitamini eksilebilir. Uzun süreli olarak vücut bunu depolayamaz. B12 eksikliği sebebi; aşırı alkol tüketimi, B12'yi vücuttan atacak ilaçların kullanımı, bilinçsiz diyet uygulaması, vücudun bakteri üretmeye başlaması, parazitlerin fazlalaşması gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir.

B12 Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

B12 Eksikliği Erken fark edilmeye başlanmış olan B12 eksikliği belirtileri güçlü bir kansızlık ile önce kendini gösterir. Ardından kişinin sinir sistemine büyük hasara yol açabilir. Kalp işlevinde bozukluk ortaya çıkar. Özellikle hamilelerde yaşanan bu durum doğumda kusurlara neden olabilir. Kalp yetmezliği riski barındırır. B12 eksikliği ne gibi sorunlara neden olur sorusunu cevaplayabilmek için önce belirtileri fark edebilmekte gerekir. Belirtiler fark edildikten sonra eksikliklerin giderilebilmesi için çeşitli yöntemlere başvurmak gerekir. B12 eksikliğinde:
  • Kişi kaslarını güçsüz hisseder.
  • Hafızasında bulanıklaşma başlar.
  • Anlamada problemler oluşur.
  • İleri boyutlu depresyon riski oluşur.
  • Psikolojik olarak kafası sürekli karışıktır.
  • Ağız ülseri ortaya çıkar.
  • Dilde kızarıklık farkedilir.
  • Enerjide büyük eksiklik ve vücutta yorgunluk kendisini gösterir.