MEB velileri uyardı! "Ek kitap uygulaması yok" MEB velileri uyardı! "Ek kitap uygulaması yok"

Gezi Davası tutuklusu Can Atalay'ın milletvekili olması ile başlayan AYM-Yargıtay arasındaki tartışma gündeme oturmuştu. Bakanlık seçim sonrasında krizin önlenmesine yönelik adımlar atmaya hazırlanıyor.

AYM Yeniden yargılama talebinde bulunamayacak

Bu kapsamda, yapılacak olan düzenlemeyle Anayasa Mahkemesi, ihlal kararı verebilecek ancak yeniden yargılama talebinde bulunamayacak. Hakkında ihlal kararı verilen kişi Adliyeye giderek yeniden yargılama talebinde bulunacak ve yeniden yargılama kararı hükmü veren mahkemenin takdirine bırakılacak. İlk derece mahkemesinin yeniden yargılama yapılmasına yönelik başvuruyu reddetmesi halinde istinaf mahkemesine ve ardından Yargıtay'a başvuru yolu olacak.

Meclis'e gönderilecek

Adalet Bakanlığı'nın seçimlerden sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne göndereceği teknik çalışma, yüksek yargıdaki krizi gidermeyi hedefliyor. Adalet Bakanı Tunç'un açıklamalarına göre, Anayasa Mahkemesi'nin bireysel başvuruları değerlendiren bölümünde Yargıtay ve Danıştay'dan gelen hukukçuların bulunması öneriliyor. Bu değişiklikle, Yargıtay incelemesinden geçmiş kararların hak ihlali açısından daha iyi değerlendirileceği düşünülüyor. Tunç, bu değişikliğin bir Anayasa değişikliği gerektirebileceğini belirtti.

Editör: Haber Merkezi