Yıllar sonra NASA’nın Ay yüzeyinde terk ettiği uzay aracı Apollo 17’nin verilerini yeniden inceleyen bilim insanları çarpıcı bir sonuca ulaştı.

Yapılan araştırmaya göre, NASA'nın Ay yüzeyinde bıraktığı Apollo 17 uzay aracı, "Ay depremleri" olarak adlandırılan küçük sarsıntılara neden olabilir.

"Journal of Geophysical Research: Planets" adlı dergide yayımlanan araştırmaya göre; NASA'nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nden bilim insanları, Apollo 17'nin Ay yüzeyinde bıraktığı verileri kullanarak bu sonuca ulaştılar.

SARSINTILARIN KAYNAĞI UZAY ARACI

Yapay zeka destekli modern algoritmalar kullanılarak yapılan analizlerde Ay'da daha önce bilinmeyen sismik aktiviteler keşfedildi. Ay yüzeyinin sıcaklık değişimlerine tepki vererek genişleyip daraldığı belirtilerek, Apollo 17'nin iniş modülünden yayılan hafif sarsıntılar tespit edildi.

Bu sarsıntılar "Ani termal Ay depremi" olarak adlandırılıyor ve yakındaki uzay aracının ısınması ve soğumasından kaynaklanıyor.

Araştırmacılar, NASA'nın Ay'da kalıcı üs inşa etmesinin Ay depremlerini anlama açısından önemli olabileceğine inanıyorlar.

Apollo Programı kapsamında 1969'da Ay'a gönderilen Apollo 11 misyonu, ilk astronotları Ay yüzeyine indirdi ve bu keşifler, Ay'ın sismik aktivitelerini anlama yolunda yeni bilgilere ışık tutuyor.