Gündem

‘Ayakta karşılama’ tartışması… ‘Normalleşme değil, olması gereken bu’

TBMM Genel Kurulu’nun açılışında 5 yıl aradan sonra CHP’li milletvekillerinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ayakta karşılaması bazı çevrelerce normalleşme adımlarının bir sonucu olarak karşılandı. AK Parti çevrelerindeyse “olması gerekenin bu olduğu” düşünülüyor.

Abone Ol

Ercan Çankaya - Haber Merkezi

Bu hafta başında Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 2 aylık bir aranın ardından yasama çalışmalarına başladı. 28. dönem 3. yasama yılının açılış töreni yapıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşma yaptığı oturuma CHP Genel Başkanı Özgür Özel, DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu ve Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan katıldı.

Oturum başlamadan önce CHP Meclis Grup yönetimi, milletvekillerine Cumhurbaşkanı Erdoğan salona girdiğinde ayağa kalkılmasını istediği bir mesaj gönderdi. Erdoğan’ı ayakta karşılamak istemeyen bazı CHP milletvekilleri Genel Kurul oturumuna katılmadı.

Bazı milletvekilleri oturuma katılmasa da CHP vekillerinin Genel Kurul açılışında Erdoğan’ı ayakta karşılaması 5 yılın ardından bir ilk. Bu gelişmeyi normalleşme adımlarının devamı olarak yorumlayanlar da oldu.

Milletvekilleri sadece cumhurbaşkanına değil, kendilerine de saygı gösterdiler

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz AK Parti İstanbul milletvekili İsmail Erdem, “Türkiye Cumhuriyeti’nin cumhurbaşkanı milletin meclisine geliyor ve konuşma yapıyor, milletin vekillerinin ayağa kalkması normal bir durumdur” dedi.

DEM Partili vekiller dışında tüm partilerin milletvekillerinin ayağa kalktığını belirten Erdem, ayağa kalkan milletin temsilcilerinin yalnızca cumhurbaşkanının şahsına değil hem cumhurbaşkanlığı makamına, hem cumhurbaşkanını seçen milletin kendisine hem de o milletin temsilcileri olarak kendilerine saygı gösterdiğini belirtti.

‘Normalleşme’ gibi adlarla şekle büründürmeye gerek yok

Meclis’te farklı görüşlerden partilerin yer almamasının, iktidar partisinin muhalefetle görüşme içinde olmasının “tabii ve normal” bir durum olduğunu söyleyen Erdem, Türkiye’nin meselelerinin masaya yatırılabilmesi için partiler arasında diyaloğun olması gerektiğini söyledi.

Komisyonlarda her partiden vekiller olduğunu söyleyen Erdem, milletvekillerinin ülkenin menfaatleri konusunda çalışma yürütebilmeleri için birbirleriyle selamı kesmemelerinin önemine işaret etti.

Olması gerekenin zaten bu olduğunu söyleyen Erdem, bunu “normalleşme” gibi adlarla şekle büründürmeye gerek olmadığını söyledi. Milletvekillerinin medeni bir şekilde iletişim kurabilmesinin zaten işin normali olduğunu vurgulayan Erdem, seçim meydanlarının, orada söylenenlerin geride kaldığını, özellikle milli meselelerde ve güvenlik konularında milletvekillerinin birbiriyle diyalog halinde olmasının önemine işaret etti.