ZAGREB (AA) - Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, ülkesinin Hırvatistan'ın Şengen Bölgesi'ne katılmasını destekleyeceğini söyledi.

Nehammer, Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'e yaptığı resmi ziyarette, mevkidaşı Andrej Plankovic ile bir araya geldi.

Plenkovic ve Nehammer, ikili görüşmelerinin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Nehammer, ülkesinin Hırvatistan'ın Şengen Bölgesi'ne katılmasını destekleyeceğini söyledi.

İki ülke arasındaki iyi ilişkilere işaret eden Nehammer, Hırvatistan'ın güvenilir bir partner ve ülkesi için iyi bir pazar olduğunu belirterek iki ülke arasındaki tarihi ve kültürel bağlara dikkati çekti.

Nehammer, "Hırvatistan'ın şimdiye kadar yaptıkları gerçekten etkileyici. Hırvatistan, 1 Ocak itibarıyla Avro Bölgesi'ne katılacak ve bu konuda sizi şimdiden tebrik etmek istiyorum." diye konuştu.

- "Romanya ve Bulgaristan için özel bir oylama yapılacak"

Ülkesinin, Avrupa Birliği (AB) üyeleri arasında, düzensiz göçmenler hususunda "en büyük zorluklarla karşı karşıya" olduğunu kaydeden Nehammer, "2015'ten bu yana birçok kişiyi ülkemizde ağırladık ve koruma altına aldık. Şu anda Avusturya'ya sığınmak isteyen 10 binlerce Ukraynalıya ve çocuklarına koruma sağlıyoruz." dedi.

Nehammer, "Ancak birçok göçmen sığınma hakkı elde edemiyor. Birçoğu hiç kayıtlı değil. Bu göçmenler AB üyesi ülkelerden geçerek Avusturya'ya varıyor ve orada iltica başvurusunda bulunuyor ancak Avusturya'dan önce hiçbir ülkede kayıtlı değiller. Avusturya'da 75 binden fazlası kayıtlı olmayan 100 binden fazla, yasa dışı yollarla giren göçmen bulundu." şeklinde konuştu.

Ülkelerine gelen düzensiz göçmenlerin yüzde 40'ının Bulgaristan'dan Romanya'ya, oradan da Avusturya'ya geçtiğinin altını çizen Nehammer, "Hırvatistan'ın Şengen Bölgesi'ne katılımı için ayrı bir oylama yapılacak. Bulgaristan ve Romanya için ise özel oylama yapılacak." ifadesini kullandı.

- "Hırvatistan'ın yaptıklarını göstermek için iyi bir fırsat"

Hırvatistan Başbakanı Plenkovic de Nehammer'in ülkesine yaptığı ziyaretin önemine dikkati çekerek "Bu, Hırvatistan'ın 'yaptıklarını' göstermek için iyi bir fırsat." dedi.

Plenkovic, "Süreç boyunca, herhangi bir üyenin Hırvatistan'ın Şengen'e hazır olup olmadığına ilişkin herhangi bir sorusu veya endişesi olması durumunda ek açıklama sağlamaya hazır olduğumuzu açıkça belirttik." dedi.

Avusturya'ya giren düzensiz göçmenlerin, Hırvatistan üzerinden gitmedikleri hususunda mutabık olduklarını ifade eden Plenkovic, Nehammer'in ülkesine gerçekleştirdiği ziyaretten ve Hırvatistan'ın Şengen Bölgesi'ne girişine verdiği destekten ötürü memnuniyet duyduğunu dile getirdi.

- AB Komisyonu Bulgaristan, Romanya ve Hırvatistan'ın Şengen Bölgesi'ne katılmasını istedi

AB Komisyonu, 16 Kasım'da Bulgaristan, Romanya ve Hırvatistan'ın Şengen Bölgesi'ne katılması yönünde görüş bildirmişti.

AB Komisyonunun içişlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson, düzenlediği basın toplantısında "Bulgaristan, Romanya ve Hırvatistan, Şengen Bölgesi'ne katılmaya hazır." ifadelerini kullanmıştı.

Johansson, "Yıllardır, bu üye devletler, salgın sırasında ve daha yakın zamanda Ukrayna'daki savaşın benzeri görülmemiş sonuçlarıyla karşı karşıya kaldıkları zamanlar da dahil olmak üzere, Schengen Bölgesi'nin sorunsuz işlemesine önemli ölçüde katkıda bulundular." değerlendirmesinde bulunmuştu.

8 Aralık'taki içişleri bakanları toplantısında oylama yapılacağını bildiren Johansson, üç ülkenin Şengen sınırları içerisine dahil edilmesinin Konsey'de oy birliği ile alınacak bir karar neticesinde mümkün olacağının altını çizmişti.