Dervişoğlu: Allah'ın izniyle devam edeceğiz! Dervişoğlu: Allah'ın izniyle devam edeceğiz!

Avukat Merve Gürcan, adını, fotoğrafını kullanıp insanları arayıp para isteyen dolandırıcı hakkında şikayetçi oldu İnsanları kandırmak için kimi zaman kendine hakim, savcı, kimi zaman polis süsü veren dolandırıcılar kimi zaman da avukat rolüne bürünüyor. Bunu yaparken de gerçek avukatların fotoğraf ve isimlerini kullanıyorlar.

Kendini polis, savcı, hakim olarak tanıtan dolandırıcıların insanları arayarak “Hakkınızda terör soruşturması var” diyerek başlayan dolandırıcılığına ülkede bir zamanlar hatırı sayılır konumlarda oturanlar dahi düştü.

Dolandırıcıların en büyük özelliği kendilerini sürekli yenilemeleri ve güncel sorunları takip ederek bunlara uygun taktikler geliştirmeleri. Günümüzde neredeyse her insanın bir şekilde hukuki veya ticari bir sorununun olması son dönemlerde avukatları da dolandırıcıların mağdurları arasına soktu.

FOTOĞRAFINI, ADINI KULLANIP İNSANLARI ARIYORLAR

Patronlar Dünyası'ndan Ali Kemal ERDEM'in haberine göre  Avukatların fotoğraflarını ve isimlerini kullanan kimi dolandırıcılar, ulaştıkları kişileri haklarında şikayet, dava olduğu gibi iddialarla inandırıp onlardan para koparmaya çalışıyor. Bu olayların son mağdurlarından biri İstanbul Barosu’na kayıtlı Avukat Merve Gürcan oldu.

SAVCILIĞA ŞİKAYETÇİ OLDU

Savcılığa konuyla alakalı bir suç duyurusunda bulunan Gürcan, dilekçesinde sosyal medyadaki avukat cübbeli fotoğrafını ve adını kullanarak whatsapp hesabı oluşturan bir kadının, bu hesap üzerinden insanları aradığını ve haklarında şikayet, dava olduğuna inandırmaya çalışarak, tazminat ödeyerek kurtulabileceklerini söylediğini kaydetti. Gürcan’ı iki gün içinde dolandırıcı tarafından arandığını söyleyen beş kişi aramış. Tabi aramayanlar dışında bu sayının daha fazla olma ihtimali de var.

Whats App Ima

15 BİN LİRA KAPTIRAN MAĞDUR ARAYINCA HABERDAR OLDU

PD’ye konuşan Avukat Merve Gürcan, durumdan haberdar eden ilk kişinin devam eden bir hastane uzlaşma davasıyla ilgili kendisini arayan ve “Ödemezsen şu kadar ceza alacaksın” diyen dolandırıcıya 15 bin lira gönderdiğini söylediğini kaydetti.

İkinci mağdurun ise dolandırıcı tarafından hastane masraflarını ödemezse dava açılmakla tehdit edildiğini ve kendisinden bu şekilde para istediğini söyleyen Gürcan, üçüncü vakada ise aranan kişiye ise kardeşinin bir cinsel istismar dosyası olduğunun söylendiği ve uzlaşmak için para istendiğini belirtti.

ÖĞRENCİ KORKUP OKULUNA HABER VERDİ

Dördüncü vakada ise hedefin bir öğrenci olduğunu belirten Gürcan, bu kişinin adını fotoğrafını kullanan dolandırıcı tarafından bir gay sitesine girdiği ve tacizde bulunduğu iddiasıyla suçlandığı ve uzlaşma için para istendiğini söyledi. Korkuya kapılan öğrencinin durumu okuduğu okula bildirmesi ve okul yetkililerin de aramasıyla Gürcan durumdan haberdar oldu. Beşinci mağdur da yine dolandırıcı tarafından cinsel istismar şikayetiyle korkutulmaya ve bu şekilde para sızdırılmaya çalışılmış.

DOLANDIRICI ARAYANA BAKMIYOR AMA HESABI DA KAPATMIYOR

Gerek Gürcan gerekse PD muhabirinin aradığı dolandırıcı telefonuna bakmazken profil fotoğrafının ve ismin halen görünmesinden dolayı hesabı aktif tuttuğu anlaşılıyor.

KİMİ GERÇEK BİLGİLERE DE HAKİM

Gürcan, dolandırıcının aradığı kişilerin bazılarının gerçekten de yaşadıkları sorunlara dair bilgilere de hakim olduğunu çekerek olayın salt bir dolandırıcılık değil aynı zamanda kişisel verilerin ihlali olduğunu belirterek, yakalanması halinde bu bilgilere nasıl ulaştığının da araştırılması gerektiğine dikkat çekti.

DOLANDIRICI MAĞDURU OLUP BAROYA BAŞVURAN AVUKAT SAYISI 350’YE ULAŞTI

Gürcan, günümüzde çok sayıda insanın farklı nedenlerden dolayı hukuki sorun yaşayabildiğini kaydederek, “İşin içine girince çok sayıda meslektaşımın da benzer şekilde mağdur olduğunu öğrendim. Yakın bir arkadaşım geçen yıl aynı sorunla uğraşmış. Baroya benzer sorundan dolayı mağdur olup yardım amacıyla ulaşan meslektaşlarımızın sayısının 350 olduğu bilgisini aldım” diye konuştu.

 “MUTLAKA TEYİT EDİN”

Dolandırıcıların aynı anda birçok avukatın ismini ve fotoğrafını kullanarak insanları arıyor olabileceklerini hatırlatan Gürcan, şu uyarıda bulundu:

“Bu olayları tümden kesmek zor ancak şunu unutmasınlar hiçbir avukat direk telefonla arayarak hesaba para gönder demez. Bu tür durumlarda şüphelensinler ve arayan kişinin ismini kullandığı avukat olup olmadığını teyit etsinler. Bu tür olaylar ismi kullanılan avukatlar açısından da rahatsız edici bir durum. Adımın kullanılarak insanları mağdur eden bu kişi veya kişilerle ilgili hukuki sürecin takipçisi olacağım.”

İSTANBUL BAROSU UYARMIŞTI ANCAK ÖNÜ KESİLEMEDİ

Gürcan’ın da bahsettiği gibi yaşadığı olayda tek değil.

İstanbul Barosu Başkanı Filiz Saraç, geçtiğimiz 25 Ocak 2023 günü yaptığı açıklamada “Baromuz levhasına kayıtlı olan avukatlarımızın adı, soyadı ve sicil numarası kullanılarak, yurttaşların dolandırıldığı ya da dolandırılmaya çalışıldığı yönünde çok sayıda ihbar ve bildirim yapılmaktadır. Yurttaşlarımızın ve meslektaşlarımızın alın terine göz diken, meslektaşlarımızın saygınlığını zedeleyenleri uyarıyoruz” demişti.

Saraç sadece kendilerine bu yönde 300’ü aşkın şikayet geldiğini de söylemişti. Yılın sonuna gelmemize karşın Gürcan’ın olayı bu tür olayların önünün de alınamadığını gösteriyor.