Rusya-Ukrayna Savaşı sonrasında Avrupa'da yaşanan doğal gaz sorunu, uzmanlar tarafından Avrupa'nın enerji sektörü açısından zorlu bir dönemi işaret ediyor.

Ekonomim'de yer alan habere göre; Avrupa Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü uzmanı Ana Maria Jaller-Makarewicz, önümüzdeki aylarda artan volatilite ve yüksek fiyatlarla başa çıkmak için hazırlıklı olmanın önemli olduğunu vurguladı.

FİYATLAR ARTACAK

Jaller-Makarewicz, "Gaz arzını etkileyebilecek olayların belirsizliği, arz ve talebin nasıl dengelenebileceğini ve fiyatların ne kadar artabileceğini tahmin etmeyi son derece zorlaştırıyor" diyor.

KIŞ AYLARI EKONOMİK AÇIDAN ZOR GEÇECEK

Jaller-Makarewicz, gaz arzı ve talebi konusundaki belirsizliğin piyasada endişe yarattığına dikkat çekiyor. Gaz ve LNG (Sıvılaştırılmış Doğal Gaz) fiyatlarının küresel faktörlerden etkilendiğini belirten uzman, ithalatçı ülkelerin bu riski azaltmanın tek yolunun iç tüketimi azaltmak olduğunu ifade etti. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), tamamen dolu gaz depolarının bile kış ayları boyunca piyasa koşullarına karşı garanti olmayacağı konusunda uyardı. 

GREVLER ETKİLEDİ

Avrupa'daki doğal gaz ticaretinin referans noktası olan Hollanda TTF'de fiyatlar da dalgalı bir seyir izliyor. Gaz fiyatlarının, Norveç'teki üretim kesintileri ve Avustralya'daki endüstriyel anlaşmazlık gibi küresel faktörlerden etkilendiği belirtiliyor. Analistlere göre, Avustralya'daki grevler, Avrupa'daki fiyatları etkileyerek nisandan bu yana en yüksek seviyelerine ulaşmalarına neden olmuştu.

RUSYA'NIN ETKİSİ

Avrupa'daki doğal gaz piyasasındaki dalgalanmaların aşırı sıcaklıklar, gaz tesislerindeki bakım ve onarım çalışmaları gibi faktörlerden kaynaklandığı ifade ediliyor. IEA'nın uyarısına göre, Rusya'nın Avrupa'ya olan gaz tedarikinin durması durumunda soğuk bir kışın piyasa koşullarında büyük bir etki yaratabileceği belirtiliyor. Bu nedenle, Avrupa'nın artan oynaklık ve yükselen fiyatlarla başa çıkmak için hazırlıklı olması gerekebilir.

SON 16 YILIN EN BÜYÜK PETROL AÇIĞI 

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) tarafından yapılan bir rapor, Suudi Arabistan ve Rusya'nın üretim kesintilerinin uzatılması durumunda, 2023 sonuna kadar günlük 3 milyon varil petrol arz açığı yaşanabileceğini öngörüyor. Bu, son 16 yılın en büyük petrol açığı olabilir.

IEA Başkanı Fatih Birol ise fosil yakıt talebinin 2030 yılından önce zirveye ulaşacağını ve iklim politikalarının etkili olduğunu belirterek, "Kendimizi bir sonraki döneme hazırlamalıyız" diyor.