Bir öğrenci değişim programı olan Erasmus 1987 yılında uygulanmaya başladı. Türkiye Erasmus’a 2004 yılında dahi oldu ve o yıldan bu yana başvuru koşullarını sağlayan üniversite öğrencileri eğitimlerinin bir ya da iki dönemini yurt dışındaki bir üniversitede alabiliyor. Aynı şekilde Avrupa üniversitelerindeki öğrenciler de Türkiye üniversitelerinde eğitim alıyor.

Haber Üsküdar olarak bu araştırmamızda Erasmus öğrenci hareketliliği kapsamında üniversitelerin performanslarını inceledik. Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) Erasmus istatistiklerine 2013-2014 eğitim yılından itibaren yer verdiği için biz de bu eğitim yılını baz aldık. Verilerden oluşturduğumuz grafiğe göre, son 8 yılda 29 bin 61 öğrenci Avrupa üniversitelerine giderken, 25 bin 386 öğrenci de Türkiye üniversitelerine gelmiş görünüyor.

En çok öğrenci gönderen üniversite Bilkent; en çok öğrenci kabul eden Marmara Üniversitesi

Her eğitim yılı için en çok öğrenci gönderen 20 üniversite ile en çok öğrenci kabul eden 20 üniversiteyi belirledik. 

2013-2014 eğitim yılında Bilkent Erasmus kapsamında 287 öğrenci göndererek diğer üniversitelerin önünde yer aldı. Maramara Üniversitesi ise Erasmus için Türkiye'ye gelen Avrupalı öğrencilerin tercih ettiği üniversite oldu.

2014-2015 eğitim yılında da Erasmus'a öğrenci gönderen üniversitelerin başında Bilkent, öğrenci kabul eden üniversitelerin başında Marmara Üniversitesi yer aldı.

2015-2016 eğitim yılında Erasmus'a en çok öğrenci gönderen üniversite Boğaziçi iken, en çok öğrenci kabul eden de İstanbul Teknik Üniversitesi oldu.

2016-2017 eğitim yılında öğrenci gönderen üniversiteler sıralamasında Yıldız Teknik Üniversitesi; öğrenci kabul eden üniversiteler sıralamasında da tekrar Marmara Üniversitesi ilk sırada yer aldı.

2017-2018 eğitim yılında Erasmus öğrencisi gönderen üniversiteler sıralamasında yeniden Yıldız Teknilk Üniversitesi; öğrenci kabul edenler sıralamasında ise İstanbul Teknik Üniversitesi zirvede yer aldı.

2018-2019 eğitim yılında Erasmus öğrencisi gönderen üniversiteler sıralamasında yine Yıldız Teknik Üniversitesi; öğrenci kabul eden üniversiteler sıralamasında da İstanbul Teknik Üniversitesi ilk sıralarda yer aldı.

2019-2020 eğitim yılında Erasmus öğrencisi gönderen ve kabul eden üniversiteler sıralamasında zirve değişmedi. Yıldız Teknik Üniversitesi en çok öğrenci gönderen; İstanbul Teknik Üniversitesi de kabul eden üniversite oldu.

Son olarak, 2020-2021 eğitim yılında Erasmus öğrencisi gönderen üniversiteler sıralamasında ilk sırada Yıldız Teknik Üniversitesi; en çok öğrenci kabul eden üniversiteler sıralamasında ise Marmara Üniversitesi ilk sırada yer aldı.

Nil Akpınar: "Yaşadığınız her anın tadını çıkarın, bol bol anı biriktirin"

Bu haber kapsamında daha önce Erasmus değişim programına katılmış bir öğrenci olan Nil Akpınar ile de bir röportaj gerçekleştirdik. 

Merhaba, öncelikle sizi tanıyalım. İsminiz nedir? Hangi üniversiteden başvurdunuz Erasmus’a ve hangi üniversiteye gittiniz, kısaca bilgi verir misiniz?

Merhaba ben Nil Akpınar. İstanbul Gelişim Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım 3. sınıf öğrencisiyken Erasmus programıyla Polonya’nın Przemysl şehrinde yer alan The East European State University in Przemysl isimli üniversiteye gittim.

Erasmus programına nasıl başvurduğunuzdan, ne gibi koşulları olduğundan bahsedebilir misiniz?

Ben 2018 yılında hocalarımın sınav hakkında bilgi vermesiyle sınava katılmaya karar verdim. Sınav öncesinde İngilizce transkript ve sınav başvuru formu isteniyordu. Sınava girdikten sonra aldığımız notlar ve okul not ortalamamız hesaplanıp kabul alıp almadığımız belli oldu.

Kabul edildikten sonra neler yaptınız, nasıl hazırlandınız?

Sınavı kazandıktan sonra sadece bir ülkeye başvuru yapmıştım. Polonya tek seçeneğimdi. Onlar kabul mektubu gönderince gideceğim zamana kadar ülkeleriyle ilgili her şeyi özenle araştırdım. Benim için çok güzel heyecanlardı, çok hevesliydim. Farklı kültürleri araştırmak çok hoşuma gidiyordu. En çok yaptığım şeylerden biri benden önce aynı ülkeye gitmiş insanların bloglarını okumak ve YouTube üzerinden yayınlarını dinlemekti.

Erasmus için ülke değiştirdiğinizde yaşadığınız zorluklar nelerdi?

Aslında pek bir zorluk yaşamadım ama Erasmus yaptığım şehir çok küçük bir şehirdi, yabancılara pek alışkın değillerdi ve İngilizce konuşan insan sayısı çok azdı, bunlar beni ilk günlerde zorlamıştı.

Okulda sizi zorlayan şeyler oldu mu? Olduysa bunlardan bahseder misiniz?

Okulda beni zorlayan şeyler olmadı. Hocalarımız ve mentörlerimiz çok sıcakkanlıydı ve adapte olabilmemiz için ellerinden geleni yapıyorlardı. Bize kültürlerini tanıtıyorlardı.

Konaklama yerini nasıl sağladınız?

Polonya'da Erasmus yaptığım üniversite kendi yurtlarında yer ayarlamıştı bu sebeple konaklamayla ilgili bir problem yaşamadım hatta çok keyifli vakit geçirdim. Bu sayede daha fazla insanla tanışıp sosyalleşebildik. Yurt mutfağında kendi ülkemizin yemeklerini pişirip tanıttık.

Verilen hibe yeterli miydi?

Verilen hibe bana yetmemişti. Ama ben çok az bir birikimle gitmiştim ve çok gezmiştim. Beklentileriniz ve alışkanlıklarınıza göre hibenin yetip yetmeyeceğini önceden hesaplayıp hazırlıklı gitmenizde fayda var.

Erasmus yapmak isteyen bir öğrenci nasıl bir birikim yapmalı?

Erasmus yapmak isteyen biri bence hibenin yanında birikim yapıp gitmeli. Benim en büyük pişmanlıklarımdan biridir. Yurt dışındasınız sadece gezmek, eğlenmek için değil acil bir durum olduğunda mağdur olmamanız için de yanınızda mutlaka bir birikiminiz olmalı. Ve mutlaka hesaplı harcama yapın.

Gitmek isteyen öğrencilere tavsiye verecek olsanız bunlar ne olurdu?

Yaşadığınız her anın tadını çıkarın, bol bol anı biriktirin. Zaman çok çabuk geçiyor. Benim gidişim daha dün gibi ama üzerinden 4 yıl geçecek. İyi ki bol bol anı biriktirmişim, iyi ki bol bol fotoğraf çekmişim. Gezdiğiniz gördüğünüz her yer mükemmel birer anı ve hikâye.

Kaynak: Haberüsküdar