ABD ve koalisyon güçlerinin Irak’tan çekilme tarihi belli oldu ABD ve koalisyon güçlerinin Irak’tan çekilme tarihi belli oldu

27 üye ülkeden oluşan AB'de seçmenler 6-9 Haziran’da sandık başına giderek önümüzdeki dönem AP'de görev yapacak temsilcileri seçti. Seçim sonuçlarını değerlendiren yetkililer ise sandıktan sağın zaferle ayrıldığına dikkati çekti.
İTALYA
Ülkede 720 üyeli Avrupa Parlamentosu’nda Avrupa Halk Partisi (EPP) 189, Sosyalistler ve Demokratların İlerici İttifakı (S&D) 135, Renew Europe (Renew) 80, Avrupa Muhafazakârlar ve Reformcular Partisi (ECR) 72, Kimlik ve Demokrasi Partisi (ID) 58, Yeşiller (Greens/EFA) 52 ve Avrupa Parlamentosu’nda Sol (GUE/NGL) 36 vekille temsil edilecek. 
ALMANYA
2019'da yüzde 11 oranında oy alan Almanya için Alternatif (AfD) partisi oy oranını yüzde 14,2 seviyesine yükseltirken, Almanya Hristiyan Demokrat Birliği'nin (CDU) oy oranı yüzde 30,90, Başbakan Olaf Scholz’un partisi Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) oy oranı ise yüzde 14,6 oldu.
FRANSA
Seçimlerde Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un partisi Rönesans yüzde 15,2'lik oy oranıyla ikinci olurken ilk sırayı ise yüzde 31,50’lik oranla aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi (RN) aldı. Partisinin yenilgiye uğramasının ardından basına açıklamarda bulunan Macron, 'sonuçların Avrupa'yı savunan partiler için iyi olmadığını' belirterek, ülkesinin 30 Haziran - 7 Temmuz tarihlerinde erken seçime gideceğini duyurdu.
BELÇİKA
Belçika Başbakanı Alexander De Croo, partisinin AP seçimlerinde aldığı kötü sonuçların ardından istifa kararı aldı. De Croo yaptığı açıklamada, “Bu seçim kampanyasına liderlik eden kişi bendim. Bu, umduğum bir sonuç olmadı ve bu sonucun sorumluluğunu üstleniyorum. Böyle olmaması gerekiyordu. Yarından itibaren başbakanlıktan istifa edeceğim” dedi.
İSPANYA
İspanya'nın AP'de sahip olduğu 61 sandalyenin 22'si PP'nin, 20'si mevcut durumda koalisyon hükümetinin büyük ortağı Sosyalist İşçi Partisinin (PSOE), 6'sı aşırı sağcı Vox'un, 3'ü koalisyon hükümetinin küçük ortağı Sumar ittifakının, geri kalan 10'u da 5 siyasi parti arasında dağıtıldı.

Editör: Haber Merkezi