Avrupa Ligleri ve profesyonel futbolcuları dünya çapında temsil eden FIFPRO'nun ortak açıklamasında, "Bir süredir ligler ve oyuncu birlikleri, FIFA'yı uluslararası maç takvimi konusunda şeffaf ve adil bir süreç geliştirmeye çağırıyor. En son talep, Mayıs 2024'teki FIFA Kongresi ve Konseyi öncesinde iletildi. Ancak FIFA, ulusal ligleri ve oyuncu birliklerini karar alma sürecine dahil etmeyi reddetti." denildi.

Açıklamada, "Uluslararası maç takvimi artık aşırı yüklü ve ulusal ligler için sürdürülemez bir hale geldi, bu durum oyuncuların sağlığı için de risk oluşturuyor. FIFA'nın son yıllardaki kararları, kendi çıkarlarını ön planda tutarak, ulusal liglerin ekonomik çıkarlarına ve oyuncuların refahına zarar verdi." ifadelerine yer verildi.

Ayrıca, "Avrupa Ligleri ve FIFPRO Avrupa, bu durumu Avrupa Komisyonu'na bildirdi ve soruşturma sürecinde komisyon ve futbol paydaşlarıyla iş birliği yapmayı sabırsızlıkla bekliyor." şeklinde değerlendirme yapıldı.

FIFA ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Mevcut takvim, FIFPRO ve lig kuruluşlarının da dahil olduğu kapsamlı bir istişarenin ardından, Avrupa dahil tüm kıtalardan temsilcilerin bulunduğu FIFA Konseyi tarafından oy birliğiyle onaylandı." dedi. FIFA'nın açıklamasında, "FIFA'nın takvimi, uluslararası futbolun yerel ve kıtasal kulüp futbolunun yanında var olmasını ve gelişmesini sağlayan tek araçtır. Bazı Avrupa ligleri ise ticari çıkarlarla ve ikiyüzlülükle hareket ediyor. FIFA, dünya futbolunun genel çıkarlarını her seviyede koruyacaktır." ifadeleri yer aldı.

İsviçre'deki Uluslararası Spor Araştırmaları Merkezi'nin (CIES) futbolcuların iş yüküne ilişkin raporunda, Türkiye Süper Lig dahil dünyanın en iyi 40 ligindeki takımlar ve futbolcuların 2012/13-2023/24 sezonları arasında oynadığı tüm maçlar analiz edilerek, ulusal ve uluslararası çapta oynadıkları maçların oranları belirlendi.

CIES, bu futbolcuların maçlarının yüzde 91,4'ünün ülke içinde, yüzde 5,5'inin uluslararası organizasyonlarda ve yüzde 3,2'sinin ise milli maçlarda oynandığını açıkladı. Raporda, en rekabetçi liglerdeki futbolcuların bile maç yoğunluğunun büyük ölçüde ulusal düzeyde olduğu belirtildi.

Galatasaray ayrılığı resmen duyurdu Galatasaray ayrılığı resmen duyurdu

Son 12 sezonda en az bir maçta oynayan toplam 62 ,156 futbolcu analiz edildi. Bu futbolcular sezon başına ortalama 22,7 maç oynadı. Ayrıca, bu dönemde sezon başına 61 futbolcunun tüm kulvarlarda 60'tan fazla maç oynadığı, sadece yüzde 0,29'unun (yani 56 futbolcu) 5 bin dakikadan fazla sahada yer aldığı ve yüzde 35,8'inin ise 1 .000 dakikadan az süre aldığı belirtildi. Oyuncuların maçlarının yüzde 8,7'sinin uluslararası organizasyonlarda olduğu bildirildi.