Yaşam

Avcılar dikkat! Cezası tam 30 milyon TL...

Koruma altına alınmış ve avlanması bakanlıkça düzenlenen mevzuatça yasak olan hayvanların tazminat bedelleri dudak uçuklatıyor. Buna göre Anadolu parsını avlamanın cezası 30 milyon lira olarak dikkat çekiyor.

Abone Ol

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, 2024-2025 av dönemi için yasa dışı avlanma durumunda ödenecek tazminat bedellerini duyurdu. Türkiye'de nesli tükenme tehlikesi altındaki Anadolu parsını avlamanın cezası 30 milyon lira olarak belirlendi. Ayrıca, yaban koyunu için 6 milyon lira, çizgili sırtlan için ise 2 milyon 500 bin lira tazminat bedeli öngörüldü.

Resmi Gazete'de yayımlanan listeye göre, karakulak ve vaşak avlayanlar 600 bin lira, su samuru için 70 bin lira, Akdeniz foku için 80 bin lira, sincaplar familyasındaki türler için ise 10 bin lira ceza ödeyecek.

Kuş türlerinde, yasadışı avlanma durumunda atmacagiller ve doğangiller familyasındaki bütün türler için 100 bin lira tazminat bedeli uygulanacak. Ayrıca, kelaynak ve çeltikçi gibi nesli tükenme tehlikesi altında olan kuşlar için 80 bin lira ceza belirlendi. Sürüngen türleri arasında ise yeşil kaplumbağa gibi türler için 40 bin lira, çöl varanı için 35 bin lira tazminat bedeli öngörülüyor.

Yaptırımlardaki amaç duyarlılık sağlamak

Bu yüksek tazminat bedelleri, yaban hayatını koruma amacıyla alınan önlemler arasında yer alırken, Bakanlık, vatandaşların bu konuda daha duyarlı olmaları gerektiğini vurguluyor. Yasa dışı avcılığın önlenmesi ve yaban hayatının korunması için tüm bu önlemler titizlikle uygulanacak.