Gündem

Ateşkesin ardından Gazze’ye ABD’li özel askeri şirket yerleştirilecek!

Gazze’de beklenen ateşkes ve anlaşmanın ardından, İsrail ve ABD’nin bölgeye özel askeri şirketleri yerleştireceği iddia edildi.

Abone Ol

Olası bir ateşkes anlaşmasının ardından İsrail ve ABD’nin Gazze’ye özel askeri şirketleri yerleştireceği iddia edildi.

İddiayı Süperhaber Genel Yayın Yönetmeni Ceyhun Bozkurt ortaya attı. “Kitabın ortasından söyleyeyim” sözüyle makalesine başlayan Bozkurt; “ABD ve İsrail, önce Gazze’de istedikleri şartlarda bir ateşkes istiyorlar, ardından da Gazze’ye ABD’li özel askeri şirketleri getirmeyi… Gerekçeleri Gazze’nin kendi ayakları üstünde durana kadar özel askeri şirketlerle güvenliği sağlamak. Hatta bunu Ortadoğu’daki temaslarda dile getirmişler” dedi.

ABD, Rusya, İngiltere gibi ülkeler, uluslararası bazı kurallardan ve yaptırımlardan kurtulmak için birçok operasyonlarında özel askeri şirketleri kullanıyor. Irak’ın işgalinde Blackwater’ın odakta olduğu skandallar çok konuşulmuş, bu lejyoner şirkete bağlı askerlerin işkence, tecavüz, cinayet gibi sayısız “marifetleri” ortaya dökülmüştü. Rusya’nın özel askeri şirketi Wagner ise Ukrayna ile olan savaşta anlaşmazlığa düştüğü Putin’i devirmeye girişmesiyle hafızalarda yer etti. Türkiye’nin SADAT’ını da bu noktada anmak gerekiyor.

Bozkurt, yazısında, İsrail’in halihazırda Gazze’de zaten yabancı paralı askerleri kullandığını, bu sayının çok fazla olduğunu, her bir lejyoner askerin tamamlayıcı görevler hariç 3 bin 900 Euro ücret aldığını anlattı. 

Yabancı paralı askerler konusu, ABD’nin Gazze’de insani yardım amacı altına gizleyerek kurmaya çalıştığı iskele sürecinde de gündeme gelmiş, bu işte güvenliği yabancı askerlerin sağladığı iddia edilmişti. 

Gazze’de olası bir anlaşmanın ardından güvenliğin ABD kökenli özel askeri şirketlere devredilmesinin sakıncalarına değinen Bozkurt şunları yazdı: “Gazze’nin güvenliğinin tamamen ABD’li bu katil sürülerine bırakılması, çok ciddi ek sorunları beraberinde getirir. Çünkü bu şirketler; hangi unsurlardan oluşacağı, ABD ve İsrail ikilisinin zaten çiğneyip durduğu uluslararası hukuku daha ne boyuta evireceği, hesap sorulamazlığı, komuta kontrolün kimde olacağı, gibi konular nedeniyle güvensiz bir profil çiziyor. Ayrıca Gazze’nin Filistinlilerden arındırılması gibi bir İsrail planı da göz önünde bulundurulduğunda bu şirketlerin Filistinlilere karşı izleyeceği saldırgan politikayı tahmin etmek zor değil. Çünkü kural tanımazlıkları ve hesap sorulamazlığı, onların Filistinlileri zor durumda bırakmak için gönderildiğini düşündürüyor”.