Astigmat ışığı retinada düzgün bir şekilde odaklanmasına engel olur ve bulanık görmeye neden olur.
Astigmat Neden Olur?
Astigmat, genellikle doğuştan gelen bir durumdur. Ancak, sonradan da ortaya çıkabilir. Astigmat nedenleri şunlardır:
- Korneanın şeklindeki doğumsal bozukluklar
- Göz merceğindeki şekil bozuklukları
- Travma veya yaralanma
- Bazı göz ameliyatları
- Diyabet
- Skleroderma
- Marfan sendromu
Astigmat Belirtileri
Astigmat belirtileri şunlardır:
- Bulanık görme
- Çift görme
- Gölgeli görme
- Gözlerde yorgunluk
- Gözlerde ağrı
- Uzak veya yakın nesnelere odaklanamama
Astigmat Derecesi
Astigmat derecesi, diyoptri (D) cinsinden ölçülür. Astigmat derecesi, 0,50 D'den başlayarak 4,00 D ve üzerine kadar çıkabilir.
- 0,50 D - 1,00 D arasındaki astigmat dereceleri, genellikle hafif olarak kabul edilir ve gözlük veya kontakt lens kullanmayı gerektirmez.
- 1,00 D - 4,00 D arasındaki astigmat dereceleri, orta dereceli olarak kabul edilir ve genellikle gözlük veya kontakt lens kullanmayı gerektirir.
- 4,00 D ve üzeri astigmat dereceleri, şiddetli olarak kabul edilir ve genellikle gözlük veya kontakt lens kullanmayı gerektirir.
Astigmat Tedavisi
Astigmat tedavisinin amacı, ışığı retinada düzgün bir şekilde odaklayabilmektir. Astigmat tedavisinde kullanılan yöntemler şunlardır:
- Gözlük: Gözlük, astigmat tedavisinde en yaygın kullanılan yöntemdir. Gözlük, astigmat derecesini düzeltmek için özel olarak tasarlanmış camlar içerir.
- Kontakt lensler: Kontakt lensler, astigmat tedavisinde kullanılan bir başka yöntemdir. Kontakt lensler, astigmat derecesini düzeltmek için özel olarak tasarlanmış lenslerdir.
- Göz lazer ameliyatı: Göz lazer ameliyatı, astigmat tedavisinde en etkili yöntemlerden biridir. Göz lazer ameliyatı ile kornea veya göz merceği şekillendirilerek ışığı retinada düzgün bir şekilde odaklanabilmesi sağlanır.