Emekliliğine gün sayanlar ve eksik prim yüzünden emekli olamayanlar için askerlik borçlanması emeklilik tarihini etkiler mi? Vatani görevlerini er, erbaş veya yedek subay olarak yapan vatandaşlar askerlik borçlanmasıyla emekliliğini öne çekebilmektedir. Fiili hizmet süresine eklenebilmekte olan askerlik süresi, prim yüzünden emekli olamayanlar için bir fırsattır. Emeklilik için yaş doldurmak, prim gün sayısını doldurmak, sigortalı olunan tarih gibi detaylar emeklilik için önemli olmaktadır. Emekli yaşını doldurmuş ancak prim günü eksik olan kişiler askerlik borçlanması yaparak emekli olabilmektedir.

Askerlik Borçlanması Ne Kadar?

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yayımlanan genelge ile birlikte askerlik borçlanmasında 2022 yılında ödenecek primler belli olmaktadır. Asgari ücretteki artış ile askerlik hizmet borçlanmasında da 2022 primleri artmıştır. Peki bu durumda askerlik borçlanması ne kadar? En düşük olan günlük prim 53 TL 38 kuruş, en yüksek prim ise 400 TL 32 kuruşa çıkmıştır. Askerlik borçlanması en fazla askerlik süresi kadar yapılabilmektedir. Askerlik borçlanması da emeklilik için gerekli görülen prim gün sayısını artırmaktadır. Emekli olmasına 1 yıl kalan kişi bu süreyi çalışarak geçirmekten ziyade askerlik süresini borçlanabilmektedir. Askerlik borçlanması asgari ücrete göre belirlenmekte ve her yıl asgari ücretteki değişikliğe bağlı olarak borçlanma miktarı da artmaktadır.

Askerlik Borçlanması Başvurusu Nasıl Yapılır?

Askerlik borçlanması başvurusu için Sosyal Güvenlik Kurumuna askerlik terhis belgesiyle başvurulması gerekmektedir. Öncelikle kişiler askerlik borçlanması formunu askerlik şubesi aracılığıyla doldurmaktadır. Formda hangi tarihler arasında askerlik yapılmışsa ve askerlikten sayılmayan günlerle ilgili bilgiler bulunmaktadır. Askerlik sürelerini belirlemekte olan bu formlar askerlik şubesi tarafından onaylanmaktadır. Askerlik borçlanması başvurusu nasıl yapılır? Diyenler için bu adımların takip edilmesi gerekir. Onaylanmakta olan belgeler de çalışanların en son çalıştıkları iş yerinin olduğu SGK müdürlüklerine sunulmaktadır. Belgelerin teslim edilmesiyle de borçlanma için süreç başlamaktadır. Tüm bunlar neticesinde askerlik borçlanması emeklilik tarihini etkiler mi? sorusunun yanıtına ulaşmak mümkündür. Askerlik borçlanması emekli olmak isteyenler için gayet kolaylaştırıcı ve vatandaşa yardımcı olan bir sistem olmaktadır.