Camları kapalı bir şekilde uzun süre güneş altında kalan arabalarda biriken zararlı gazlar, arabaya biner binmez klimayı açtığımızda solunum yoluyla vücuda girebiliyor. Dr. Naurzvai, bu durumu şu sözlerle açıkladı: "Arabanın içinde kirletici madde seviyeleri genellikle daha yüksektir. Araçlar hava geçirmez şekilde üretilmediğinden, kirletici maddeler hava deliklerinden ve diğer açıklıklardan araç kabinine girebilir."

Sağlık Sorunları ve Riskler

Dr. Nurgül Naurzvai, uzun süre kapalı kalan arabalarda biriken zararlı gazların solunmasının, nitrojen dioksit, ozon, karbonmonoksit ve kükürt dioksit gibi maddelerin akciğerlerde ciddi ve kalıcı hasara neden olabileceğini belirtti. Bu maddelerin etkilerini şöyle açıkladı:

Nitrojen Dioksit: Solunum problemlerine, akciğer tahrişine ve solunum yolu enfeksiyonlarına karşı direncin azalmasına neden olabilir.
Ozon: Uzun süre ozona maruz kalmak, astıma neden olabilir ve akciğerlerde ciddi ve kalıcı yapısal hasara yol açabilir.
Karbonmonoksit: Renksiz ve kokusuz bu zehirli gaz, kısa sürede baş dönmesi, yorgunluk, halsizlik ve kafa karışıklığı gibi oksijen yoksunluğuna benzer etkilere neden olabilir.
Kükürt Dioksit: Solunduğunda nefes darlığı ve göğüs ağrısına neden olabilir, uzun vadede akut solunum yolu hastalıklarına ve akciğerlerde kalıcı değişikliklere yol açabilir.

Sağlık için harekete geç! Sağlık için harekete geç!

Kanser Riski Bile Var

Dr. Naurzvai, ayrıca, araba içinde maruz kalınan uçucu kimyasal bileşiklerin kansere bile neden olabileceğini belirtti. Aseton, benzen, formaldehit, stiren ve ksilen gibi uçucu organik bileşiklerin, arabanın iç kısmındaki kimyasal gaz giderme yoluyla üretilebileceğini ve bu zararlı gazlara uzun süre maruz kalmanın akciğer kanseri gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguladı. Özellikle benzenin kırmızı kan hücrelerinin (anemi), beyaz kan hücrelerinin (lökopeni) ve trombositlerin (trombositopeni) üretiminin azalmasına, lösemi ve diğer kan kanserlerine neden olabileceği ifade edildi.

Ne Yapmalıyız?

Arabaya biner binmez klimayı açmak yerine, öncelikle camları açarak aracın içini havalandırmak, kirletici maddelerin birikimini azaltmak açısından önemlidir. Bu basit önlem, sağlığınızı korumak adına etkili bir adım olabilir.

Editör: Elif Erbay