İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik yoğun bombardımanı ve enerji ile iletişim altyapısına dönük engellemelerinin ardından, Anadolu Ajansı (AA) ekibinin bölgenin kuzeyindeki Gazze kent merkezinde bulunan iletişimi son üç saat boyunca tamamen kesildi.

Dün (13 Ekim), İsrail ordusu yaklaşık 1,1 milyon kişinin Gazze kentinde yaşayanları 24 saat içinde bölgenin güneyine geçmeleri konusunda uyardı. İsrail yönetimi, bu sürenin sonunda daha yoğun askeri müdahalelerde bulunmayı planlıyor.

Bu kriz İsrail'in Gazze'ye yönelik su, elektrik, gıda ve diğer temel hizmetleri kesme kararının bir sonucu olarak ortaya çıktı.

SALDIRILARDA 9 GAZETECİ HAYATINI KAYBETTİ

Bu süre zarfında İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında 7 Ekim'den bu yana 9 gazeteci hayatını kaybetti. Son olarak, İsrail ordusu, Lübnan sınırındaki Alma Şaab beldesinde Reuters haber ajansından kameraman İssam Abdullah'ı öldürdü ve Al Jazeera ile AFP muhabirlerini yaraladı. Saldırıda hedef alınan araç tamamen yanmıştı.

SAVAŞ NASIL BAŞLADI?

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim'de "Aksa Tufanı" adını verdikleri kapsamlı bir saldırı başlattı. Bu süreçte Gazze'den İsrail'e binlerce roket fırlatıldı ve Filistinli silahlı gruplar Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı'nı ele geçirdi. Daha sonra bu kapıdan İsrail içindeki yerleşim yerlerine sızıldı ve İsrail ordusu Gazze Şeridi'ne çok sayıda savaş uçağıyla saldırı düzenledi.

CAN KAYBI 

Gazze'den kaynaklanan saldırılarda, 1300 İsrailli hayatını kaybetti ve 3,436 İsrailli yaralandı. Filistin Sağlık Bakanlığı ise Gazze'deki İsrail saldırılarının sonucunda 614'ü çocuk, 370'i kadın 1900 kişinin hayatını kaybettiğini ve 7,696 kişinin yaralandığını açıkladı. Ayrıca işgal altındaki Batı Şeria'da 7 Ekim'den bu yana, İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 51 Filistinlinin öldüğü belirtiliyor.