ABD Başkan’ı Donald Trump'ın gümrük vergileriyle ilgili kararı küresel ticaret ve ekonomide “güveni” altüst ederken değerli metalin artışını rekor seviyeye yükseltti.
TRUMP'IN KARARLARININ YANSIMASI: GÜVENSİZLİK
Musk, cumartesi gününden itibaren hükümetin Fort Knox'taki meşhur altın rezervlerinin durumunu sorgulayan sosyal medya paylaşımlarında, altın "Hala orada mı?" yoksa "Gitmiş mi?" diye sorarken, tesisin “canlı yayında” incelenmesini teklif etti.
Kentucky Cumhuriyetçi Senatörü Rand Paul, Musk'ın Fort Knox'un yıllık denetimlerinin yapılmasını talep eden paylaşımlarından birine "Hadi yapalım" şeklinde yanıt verdi.
Sosyal medyadaki bu tartışmaya Trump da çarşamba günü geç saatlerde gazetecilere yaptığı açıklamada, "Fort Knox'ta her şeyin yolunda olmasını umuyoruz, ancak Fort Knox'a gideceğiz... Altının orada olduğundan emin olmak için. Altın orada olmazsa çok üzülürüz" dedi.
FORT KNOX'TA NE KADAR ALTIN VAR?
ABD Darphanesinin verilerine göre, Kentucky eyaletindeki Fort Knox külçe altın deposunda, hazinenin toplam arzının yaklaşık %59'una denk gelen 147,3 milyon ons altın bulunuyor.
Fort Knox, Kentucky'de bulunan aslında son derece gizli tutulan ve yoğun güvenliğin olduğu bir ABD ordusu üssü olduğu belirtiliyor.
ABD basınına göre, çelik çitlerle çevrili ve çok sayıda alarma sahip son derece gizli bir sığınak olan Fort Knox, bombalara dayanıklı bir çatıya sahip ve Apache saldırı helikopterleri tarafından korunuyor.
FORT KNOX'UN MERAK EDİLEN TARİHİ
1935'te, dünyadaki karmaşa sırasında Amerika'nın altınını korumak için Fort Knox'un içine bir altın kasası inşa edildi. O zamanlar küçük bir ordu karakolu olan Fort Knox, hava saldırılarına karşı dağların ardındaki konumu nedeniyle seçildi.
Depo, ABD Başkanı Franklin D. Roosevelt'in tartışmalı 1933 yasası- Yürütme Emri 6102- uyarınca inşa edildi. Bu yasa, külçe altının özel mülkiyetini yasakladı. ABD vatandaşlarının külçe altınlarını- külçe ve madeni paraları- Devlete geri satmaları gerekiyordu. 1933 ile 1937 arasında bu, ABD rezervlerini artırdı ve altın yaklaşık 8 milyar dolar değerindeydi.
7. ABD Süvari Tugayı'nın koruması altında dokuz vagonlu özel bir trenle Fort Knox'a gönderilen altınlar, “ihtiyaç durumunda kullanılmak üzere...” bu son derecede güvenli yerde saklanmaya başlandı.
Resmi olarak, tesis 1953'te son kez denetlendiğinden beri sadece altın örnekleri kaldırıldı. Ancak, kasaların tükendiğine veya hatta boş olabileceğine dair birçok söylenti vardı.
Bu iddiaları çürütmek için 1974 ve 2017'de sivil heyetler tarafından iki denetim yapıldı.
TONLARCA ALTIN MI, BOYALI TUĞLALAR MI?
Şüphelerin hala devam ettiğini gösteren bu yakın örnekler, bazı komplo teorisyenlerinin, “Fort Knox'taki altın külçelerinin aslında altına benzeyecek şekilde boyanmış tungsten tuğlalar olduğunu, gerçek altının ise hükümet tarafından gizlice satıldığı” iddialarını da alevlendirdi.
Bazılarının teorisine göre ise altın, altın fiyatlarını düşürmek ve ABD dolarını yükseltmek için "emtia piyasalarını manipüle etmek" amacıyla çalındı.
KISITLI ZİYARETLER
İçeriye yalnızca bir avuç insanın girebildiği Fort Knox'un altın kasasına ayak basan tek ABD başkanı Franklin Roosevelt oldu. Altın rezervlerini bizzat incelemek için 1943'te oraya giden Roosevelt, Fort Knox'un kasasının yetkili personel dışındaki herhangi biri tarafından incelenmesine izin verilen tek ziyaretti.
Ancak bu gizemli hikâyenin tuhaflaştığı kısım, 2017 yılında Hazine Bakanı Steve Mnuchin’in birkaç seçilmiş yetkiliyle birlikte altın stokunu kontrol ziyareti oldu.
İddiaya göre, Mnuchin ve heyeti Fort Knox kasasının içindeki 13 bölmeden sadece birine şöyle bir göz atabildiler. Bu da bazıları tarafından ziyaretin açık bir amacı olmayan tuhaf bir "PR gösterisi" olarak nitelendirildi.
Mnuchin, kontrol ziyaretinin ardından sosyal medyada paylaştığı "Altının güvende olduğuna sevindim" ifadeleri, komplo teorilerini bitirmedi ancak kamuoyunda hükümete güvenlerce kabul gördü.
FORT KNOX’TA BAŞKA NELER SAKLANIYOR?
Fort Knox’ta sadece altın değil, Orta çağ İngiliz hakları tüzüğü olan Magna Carta da dahil olmak üzere bunun gibi değerli eşyalar da saklandı.
1939'da dört kopyasından biri New York Dünya Fuarı için ABD'ye getirildi. Birkaç ay sonra II. Dünya Savaşı başladığında Magna Carta, güvenli bir şekilde saklanması için Fort Knox kasasına gönderildi. Belge, 1947'de İngiltere'ye geri dönene kadar oradaydı.
Fort Knox'taki altın olmayan paha biçilmez örnekler arasında, ABD Bağımsızlık Bildirgesi, Haklar Bildirgesi ve ABD Anayasası'nın orijinalleri de vardı.
Belgeler Pearl Harbor saldırısından sonra Washington'a olası bir saldırı korkusuyla altın kasasına taşındı. Savaş sona ererken, parşömen 1944'te Washington'a geri gönderildi.
Ayrıca Soğuk Savaş sırasında, yabancı afyon kaynaklarının kesilmesi durumunda yeterli ağrı kesiciye sahip olmak isteyen ABD ordusu için tonlarca morfin sülfat olduğu bildirildi.
1993 yılında ABD, kalan maddeyi rafine ederek morfine dönüştürdüğü ve hâlâ Fort Knox'da altınla depolandığı söyleniyor. Tabii eğer gerçekten altın varsa.