Sağlık

Amber çayı için, kışı rahat atlatın

Vücudu çeşitli hastalıklara karşı savunmasız hale getiren kış aylarında bağışıklığı ve korunmayı güçlendirecek en etkili bitkisel karışımların başında “amber çayı” geliyor. İşin uzmanı Mehmet Pıçak amber çayını ve nasıl hazırlandığını anlattı.

Loading...

Abone Ol

Kış aylarının yaklaşmasıyla, soğuktan kaynaklanan rahatsızlıklardan koruyacak çözümler için arayışlar hızlandı. Herkesin kafasında farklı bir çözüm olabiliyor. İşi bilenler, kışa karşı en gerekli “donanımlardan” biri olan bağışıklığın güçlendirilmesinde vazgeçilmez önlemlerden birinin “amber çayı” olduğunun farkında. 

Amber çayı aslında sadece amber bitkisinden ibaret değil; toplam dört farklı bitkinin karışımından ibaret: Amber çiçeği, ekinezya çiçeği, ebe gümeci ve hatmi çiçeği. En belirgin etkisi, bağışıklık sistemini güçlendirmesi yatıyor. 

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Teknikeri Mehmet Pıçak, amber çayı kullanmadaki amacın bağışıklık sistemini güçlendirmek olduğunu belirtiyor. Amber çayı karışımının hamilelerin, bebeklerin, çocuklarin, yetişkinlerin, yani herkesin kullanabileceği bir formül olduğunun altını çizen Pıçak; “İnsanlarımız hastalıklara karşı, dışarıdan gelebilecek hastalıklara karşı, dahili hastalıklara karşı ve gıdayla alabileceğimiz hastalıklara karşı dikkat etmeli. Bunun en başında su geliyor, içtiğiniz ve kullandığınız suya dikkat edin” dedi. 

Kış mevsiminde bağışıklığın güçlü olmasının önemine dikkat çeken Pıçak, salgın hastalıklar ve virüsler yoluyla dünya nüfusunun düşürülmeye çalışıldığını iddia etti. “Biz bunlara karşı insanlarımızın bağışıklığı olmasını, bağışıklığının tam, savunmasının tam ve güçlü olmasını istiyoruz” diyen Pıçak, hastalıklara karşı direnç sağlayacak, vücudun eksiklerini tamamlayacak bitkisel karışım formüllerinden en başta geleninin amber çiçeğiyle yapılan çay olduğunu anlattı. 

Amber çiçeğinin özelliklerinden bahseden Pıçak; “Amber çiçeği, etkili bağışıklık sistemi güçlendiricilerden bir tanesi olmakla beraber üst solunum yolu rahatsızlıklarında çok etkilidir. Bizim buradaki ana gayemiz üst solunum yolunu etkileyerek bununla bağışıklığı güçlendirmek, iltihaplanmayı engellemek, üst solunum yolunda oluşabilecek bütün rahatsızlıkları önlemektir. Bu bir karışım formülü. Amber çiçeği, ekinizya çiçeği, ebe gümeci ve hatmi çiçeği. Bu dört bitkinin karışımıyla elde edilecek çay yediden yetmişe bütün yaş gruplarında kullanılabilir”. 

Karışımın nasıl hazırlanacağını da anlatan Pıçak şunları söyledi: “Bunların hepsini eşit miktarda karıştıracağız. Yani 50 gram amber çiçeği, 50 gram ebe gümeci, 50 gram hatmi ve 50 gram ekinezyanın granül şeklinde hafif bir karıştırılmasıyla elde edilecek çayı yediden yetmişe herkes kullanabilir. Bu çayı demleme usulü yapacağız, yaklaşık 5-6 dakika demleyeceğiz. Bal veya pekmezle tatlandıracağız. Günde bir çay bardağı kadar çocukların, bir su bardağı kadar da yetişkinlerin içmesini tavsiye ediyoruz”.