Almanya'nın elektrik piyasası sistemini elden geçirmesi şartıyla, güney İsveç'i Almanya'ya bağlayan 700 megavatlık bir elektrik kablosu olan Hansa PowerBridge projesini onaylamaya hazır olduğu bildirildi.

Bu adım, Avrupa'nın birbirine bağlı elektrik şebekelerindeki yetersizlik ve dalgalı enerji fiyatları nedeniyle artan hayal kırıklığının ardından geldi.

Musk, Amerikan derin devletine meydan okudu “SİZİ BİTİRİRİM!” Musk, Amerikan derin devletine meydan okudu “SİZİ BİTİRİRİM!”

İSVEÇ’TEN PROJE ŞARTI

İsveç Enerji Bakanı Ebba Busch, Financial Times'a yaptığı açıklamada, Alman ve İsveç elektrik piyasalarını birleştirmeyi amaçlayan projenin "Almanya sistemini düzene koyana kadar" erteleneceğini söyledi.

Busch, verimliliği artırmak ve Almanya'nın İsveç'in ucuz hidroelektrik enerjisinden çok fazla çekmesini önlemek için Berlin'in iç elektrik pazarını ihale bölgelerine ayırması gerektiğini savundu.

Almanya'nın elektrik piyasası yapısı, özellikle enerji maliyetlerinin çılgınca dalgalandığı güneyde, İsveç'te elektrik fiyatlarını yükseltiyor. Geçtiğimiz hafta, güney İsveç'teki fiyatların negatif oranlardan kilovatsaat başına 1 avroya sıçradığı ve evler ve işletmeler için istikrarsızlık yarattığı bildirildi.

Busch, Almanya'nın nükleer santrallerini aşamalı olarak kapatma kararının enerji krizinin temel sebebi olduğunu belirtti.

Berlin’in 2011'deki Fukuşima kazasının ardından nükleer tesislerini kapatması ithal elektriğe olan bağımlılığın artmasına yol açtı. Busch, Avrupa'nın nükleer enerjiyle ilgili siyasi tartışmaların ötesine geçip bunu bir istikrar gücü olarak benimsemesi gerektiğini savundu.

AVRUPA’NIN DALGALI ENERJİ PİYASASI

Üye devletler yenilenebilir enerjiye geçişlerini hızlandırdıkça Avrupa'nın elektrik sistemi giderek artan bir baskı altına girdi. Yenilenebilir enerjiler fosil yakıt bağımlılığını azaltırken, rüzgâr ve güneş üretiminin zirve yaptığı aşırı üretim dönemleri ve durgunluk dönemlerinde yetersiz üretime sebep oldu.  Bu dengesizlikler, İsveç, Norveç ve Yunanistan'da görüldüğü gibi Avrupa genelinde fiyatları oynattı.

AB'nin enerji düzenleyicisi Acer, ağ maliyetlerinin 2050 yılına kadar iki katına çıkabileceği ve bunun enerji fiyatlarına daha fazla baskı yapabileceği uyarısında bulundu.

İsveç ve Almanya için Hansa PowerBridge'in geleceği, Almanya'nın enerji piyasasını yeniden şekillendirmesine bağlı. Avrupa değişken enerji fiyatlarıyla boğuşurken, nükleer güç ve şebeke entegrasyonu konusunda uzun vadeli istikrara ulaşmak için tartışma merkezi olmaya devam edecek.

Editör: Burçin Çelikkol