İzmir'in Aliağa ilçesi, uzun yıllardır gemi söküm tesislerinin yol açtığı kirlilikle mücadele ederken, şimdi de "ithal" kimyasal atık tehdidiyle karşı karşıya. 

Geçtiğimiz yıl, içinde yüksek miktarda asbest ve kimyasal madde bulunduran Brezilya savaş gemisi Nae Sao Paulo'nun Aliağa'da sökümü planlanmıştı, ancak bölge halkı ve çevrecilerin tepkileri sonucu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen söküm izni iptal edilmişti.

Gazete Duvar'dan Cihan Başakçıoğlu'nun haberine göre, şimdi de Libya'da kimyasal atık depolamak için kullanılan Sloug isimli tanker Aliağa'ya getirildi.

DEPREMİN HEMEN ARDINDAN GETİRİLDİ

Tankerin, yıllarca tehlikeli nitelikteki petrol atıklarının depolandığı belirtilen bir alan olan Maraş'taki 6 Şubat depremlerinin hemen ardından 24 Şubat'ta Aliağa'ya getirilmesi dikkat çekti. 

Libya'dan Mısır'a götürülmek istenen tankerin oradaki çevrecilerin eylemleri sonrasında söküm için Aliağa'ya getirildiği ifade edildi. 

6 TONLUK TANKER LİBYA'DAN GELDİ

Kimya Mühendisleri Odası Ege Bölge Şubesi, Mısır'ın kabul etmediği Sloug tankerinin içinde 6 bin ton kimyasal madde bulunduğu iddiasına dikkat çekerek şu açıklamada bulundu:

"Libya'dan alınan bu tanker gemi içinde 6 bin ton kimyasal atık olduğu, düşük maliyetle bu atıkların Türkiye'ye getirilmek istendiği, bu nedenle de Mısır'ın bu gemiyi kabul etmedilmediği söyleniyor. Bunun çok büyük bir olasılıkla doğru olduğunu düşünüyoruz. Sloug isimli bu tankerde yıllarca tehlikeli atık niteliğindeki petrol atıklarının depolandığını biliyoruz. Sloug, kullanılamaz duruma geldiği için sökülmesi gerekmiştir. Geminin ülkemizde sökülebilmesi için ne Basel Konvansiyonu’na ne de işletilmesi gereken prosedürlere uyulmuştur. Sloug isimli bu tehlikeli atık deposu tankerde petrolden buharlaşan gazlar için 'gas free' ölçümleri yapılmış mıdır? Bu serbest gazlar nerede ve nasıl giderilmiştir?”

Ayrıca gemi söküm tesislerinin gemi söküm sanayicilerinin kurduğu ve işlettiği GEMİSANDER tarafından değil; TMMOB’nin ilgili odalarının uzmanları, hekimler, akademisyenler, avukatlar ve çevre örgütleri temsilcilerinin katıldığı bir oluşumla denetlenmesi gerektiği de ifade edildi.

"GEREKLİ TÜM İŞLEMLER YAPILDI"

Tankerin sökümünü yapacak olan Şimşekler Gemi Söküm ise geminin “kimyasal atık depolama” gemisi veya “kimyasal atık” değil “ham petrol depolama” tankeri olduğunu savundu.

Geminin sökümü için gerekli tüm işlemlerin yapıldığını iddia eden şirket, “Gemi ile ilgili yapılması gereken işlemler ve tüm bildirimler, bildirmekle mükellef olduğumuz kamu kurum ve kuruluşlarına yapılmış, ayrıca herhangi bir tereddüde mahal vermemek adına gerekli denetimler yine devlet kurumlarımızın istediği şekilde akredite olmuş kuruluşlara yaptırılmıştır. Tüm bunların neticesinde ön bildirimi de öncesinde yapılmış olması sureti ile söz konusu gemi 24 Şubat 2023 tarihinde satıcı şirket tarafından teslimatı gerçekleştirilerek tersanemize yanaştırılmıştır” ifadelerini kullandı.

Bu durum, Aliağa ve çevre bölgelerdeki çevre ve sağlık risklerine dair endişeleri artırmış durumda.