BTK, 2 Ağustos'ta 'katalog suç' kapsamında Instagram'a erişim engeli uygulamıştı. Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin taleplerinin kabul edilmesi halinde erişim engelinin kaldırılacağını açıkladı. Ancak, firma yetkilileri ile yapılan toplantılardan henüz bir sonuç alınamamıştı.

Hasan Basri Yalçın: "Kurallara uymak zorundalar"

Yalçın, mecraların kısıtlanmasının istenilen bir durum olmadığını, ancak Türkiye'nin kurallarına saygı gösterilmesi gerektiğini ifade etti. "İfade özgürlüğü gibi kavramlar üzerinden konuşuluyor ama meselenin yanlış yerinden tutuluyor. Herhangi bir mecranın Türkiye'den kazanç elde ederken kurallara uyması gerekiyor" dedi.

Yalçın, Türkiye'nin herhangi bir platformla özel bir sorunu olmadığını, ancak sosyal medya şirketlerinin Türkiye'nin hukukuna uyması gerektiğini belirtti. "ABD ve İngiltere'nin kurallarına nasıl uyuyorlarsa, Türkiye'nin kurallarına da uymak zorundalar" diye ekledi.

"Sosyal medya platformları için engeller kısa sürede kalkacak"

Yalçın, İngiltere'de de benzer kaygıların yaşandığını ve kamu düzeninin bozulmasına neden olan yalan haberler konusunda önlemler alındığını belirtti. Türkiye'nin de benzer tedbirler almasının doğal olduğunu ifade etti.

Pozitif gelişmelerin kaydedildiğini söyleyen Yalçın, sosyal medya şirketlerinin kurallara uyma taahhüdü vereceğini ve böylece erişim engelinin kısa sürede kaldırılacağını düşündüğünü söyledi. "TikTok ile ilgili de aynı şeyleri konuşmalıyız. Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına uygun yayın yapan mecralar devam edebilir, yapmazsa Türkiye kuralları etkin olur" dedi.

Yalçın, sosyal medyanın sınırsız özgürlük alanı olarak görülmemesi gerektiğini ve suç teşkil eden yayınların hukukun gerektirdiği şekilde engellenmesi gerektiğini vurguladı. "Bu mecralar yeni olduğu için hukuku henüz netleşmedi ama zaman içinde netleşecek" dedi.

ASELSAN, yerli üretim telsizleri paylaştı ASELSAN, yerli üretim telsizleri paylaştı

Bu açıklamaların ardından gözler, Instagram'ın Türkiye'nin taleplerine nasıl yanıt vereceğine çevrildi.

Editör: Elif Erbay