Ünsal Ergel/ANKARA

AK Parti Grubu bugün sabah saatlerinde TBMM’de kapalı grup toplantısı yaptı. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler Başkanlığı’nda toplanan grupta özellikle emekli maaşına ilişkin yapılan çalışma değerlendirildi.

Yaklaşık 3 saat süren toplantıda, Temmuz ayı maaş zammına rağmen 1 milyon 780 bin emeklinin maaşının 10 binin altında kalması nedeniyle yapılabilecekler ele alındı. 

Bu görüşmelerde emeklilere seyyanen zam yapılmasının mümkün olmadığına vurgu yapılırken, emekli maaş tabanının 12 bin 500 TL’ye çıkarılması değerlendirildi.

Güler’in milletvekillerinden özellikle Öğretmenlik Meslek Kanunu'nu ve Sokak Hayvanlarına ilişkin yasal düzenlemenin vatandaşa anlatılması ayrıca halen bekleyen yasal düzenlemeler için Genel Kurul çalışmalarına katılmalarını istediği öğrenildi.

Emekliler için toplantı kararı

Grup toplantısının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Güler, emeklilere ilişkin düzenleme için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine Maliye Bakanlığı yetkililerin çalıştığını belirterek şöyle konuştu:

“Çalışma Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı çalışıyor. Ortaya ne çıktığında göreceğiz bugün akşam uygun olursa bir araya gelebilirsek geleceğiz. Gelemezsek yarın ortaya çıkanları toplayıp konuşacağız . 

Mehmet Şimşek bey, Cevdet Yılmaz bey ve Mustafa Elitaş bu akşam olabilir. Bir adaya gelip konuşmamız lazım. Ortada bir çalışmaya var ama bütçe ve enflasyonla mücadele programı var. Seyyanen zam zor.

Asgari ücret seviyesi çıkarılması mümkün değil. Emeklilik sistemini belirleyen husus nedir? Japonya, ABD’ye gidin. Ödediğiniz prim miktarı ne kaç yıl ödediniz ve yaşınız ne?

Hangi AB ülkesinde 42 yaşında emekli var mı? Ödediğiniz süre düşünülse yaşınız emeklilik yaşı altındaysa, nasıl ödeyebilirsiniz? Şu andaki 2024 yılı bütçemizden 1 trilyon gibi bir kaynağı emeklilik sistemine aktarıyoruz.

Candan kardeşler davası devam ediyor Candan kardeşler davası devam ediyor

Vergi meclis kapanmadan gelecek 

14-15 maddeyi ekliyor şirketlerin küresel şirketlerin merkezinde olduğu mülkü alıyor. Biz alacağız asgari kurumlar vergisi çalıştık. Aynı faaliyeti alan doktor, diş hekimi ama sürekli zarar eden vergi adaletini sağlayacak yada sadeleştirecek farklı uygulama bütünlüğü sağlanacak.

Motokurye ve bahşiş gibi garip açıklamalar oldu. Yurt dışı çıkış harcı rakam nereden çıktı anlamadım. Makul seviyeye getireceğiz gelecek paketlerde olacak. Düzenlemede bu rakam bin liradan daha makul olabilir. 

Seyyanen zam hayır, konuşulmadı. Konuşulan sadece en düşük 10 bin lira olan bin liralık artış ne getiriyor. Çalışma Bakanlığı'nda durum nedir? Bütçe nedir? Bunlara bakacağız, rakam konuşulmadı. 

Ocak ayında memur emeklilerini eşitledik. Daha düşük olması gerekiyordu.  Onlara biz fazladan verdik, refah payı adı altında verildi. Ancak ileriye dönük bir çalışma olmalı, emekli sisteminde mutlaka bir çalışma olmalı.

Başıboş hayvanlar

Başıboş hayvanlara ilişkin herkes fikrini söylesin öncesinde 2004 uygulaması ile bakım yaptığınız kısırlaştırıp bıraktığımız uygulamayı kaldırıyoruz. Sokak tehlikeli ölüm tehlikesi var, hastalık var. Barınaklarda nitelikli yaşam kalitesi artırılmış barınaklara alınmalı. Azgınlaşmış hasta olan ırk bağlamında sahiplenme imkanı olmayan hayvanların ötenazi ile hayatına son verilmesini belediyelere bırakmayı düşünüyoruz.
Kanunumuzun ilgili maddesinde Büyükşehir belediyesinin binde 5 nüfusunun bütçelerinden ayırmak ve harcamak zorundalar. Yapmayanlar var. Bir denetim mekanizması ve müeyyide getireceğiz.

Cuma günü sunmayı planlıyoruz 16-17 madde 3 maddede değişiklik gerektiriyor.  

Muhalefetle yarın da görüşebilir

Tatile girmeden yasalaşması bekleniyor. Tedbirlerimizi alalım barınakların yapılması bütçeden kullanılması uzatmalar yapılması için süre geçti.  Karar çıkarsa vergiye ekleriz fark olarak yatar. 

Veteriner uyutma kararı aldı tutanakla olacak oradaki belediye yönetimi karar alacak idarecisi sağlıkçısı alacak barınak birimi var zaten 
hayvan başına idari para cezası getireceğiz. Hayvan taşıma yasak. Kaçak üretim yapana, getirene hayvan başına şu anda var ama biraz düşük bedel bunu arttıracağız.”

Editör: Elif Erbay