Gaziantep'te yaşayan 71 yaşındaki saz ustası ve bestekar Rasim Çaparoğlu, saz zyapmayı ve çalmayı ailesinden gizli gizli öğreniyor. Meslek edindiği saz yapma ve çalmayı 50 yıldır severek gönülden yapıyor. Yarım asırdır hem saz yapıp Türkiye'nin farklı bölgelerine satıyor hem tamir yapıyor hem de saz çalıp türkü söylüyor.

AİLEM BAŞKA MESLEK İSTEDİ

Çaparoğlu, henüz 14 yaşındayken babasının aile geçimine katkı vermesi için önerdiği mesleği kabul etmedi. Daha sonra mahalledeki bir bağlama ustasının yanında çırak olarak başladı. Gündüz saz imalatı yapan Çaparoğlu, akşamları ise gazinolarda sahne almaya başladı. Aynı zamanda şair ve bestekar da olan Çaparoğlu, yıllardır bulduğu uygun ağaçları oyarak, bağlamaya dönüştürüyor. Çaparoğlu, kişiye ve sanatçıya göre özel ürün üretebiliyor.

Hangi yollarda çalışma var? Türkiye genelinde yol durumu (8 Şubat 2025) Hangi yollarda çalışma var? Türkiye genelinde yol durumu (8 Şubat 2025)

S A N A T C I

AİLEM SONRA YUMUŞADI

Çaparoğlu, bu meseleğe başlama serüvenini şöyle anlatıyor: "İlkokulu bitirdikten sonra ailem beni bir mesleğe koydu ama ben saz yapmayı ve saz çalmayı istiyordum. Fakat ailem müsaade etmiyordu, bu işe ‘ayıp, günah' diyorlardı. Ben de iş çıkışlarında gizli gizli bu mahalledeki ustalarımızdan hem saz çalmayı hem de yapmayı öğreniyordum. Zaman içerisinde türkü söylemeyi de öğrendik. Gaziantep TRT Radyosunda iki sene türkü söyledim. Ailem ondan sonra biraz yumuşadı. Fakat ‘sağda-solda çalma' dediler. Bu şekilde sahneye de çıktık" dedi.

S A N A T C I2

20 SENE ÇALDIM

Aynı zamanda şiir ve beste de yazdığını da ifade eden Çaparoğlu, "Yüzlerce okunan eserlerim var. 20 sene sahnede saz çaldım. Gündüz saz imalatı yapıyordum, akşamları da sahnede saz çalıyordum. Şu anda ise bu iş benim için bir hobi oldu. Zaten emekliyim. Yıllardır sahneden ve saz yapımından geçimimi sağladım. 4 çocuğum var, onlar saz çalmayı bilmezler. Torunlarımdan gitar, keman ve bağlama çalan var" şeklinde konuştu.

Editör: Gülden Kılıç