Gündem

“Aile Rehberi” geliyor!

Türk aile yapısındaki bozulmalar ve türlü sorunlar yeni bir çözüm seçeneğinin hayata geçirilmesine neden oldu. “Aile Rehberi Sistemi” geliyor. Sistem aile hekimliği gibi işleyecek.

Abone Ol

Son yıllarda hızlı bir bozulma ve yıpranma sürecine giren Türk aile yapısının çeşitli riskler ve tehlikelere karşı korunmasını sağlamak için “Aile Rehberi Sistemi” getiriliyor. Böylece her ailenin bir “rehberi” olacak.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın açıkladığı bu projeyle, her aileye özgü koruyucu ve önleyici faaliyetler planlanarak, aile içi ihmal, istismar ve çatışmaların daha gerçekleşmeden önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Ailelerin karşı karşıya kaldıkları riskler ve tehditlere karşı korunmalarını hedefleyen yeni bir proje olan "Aile Rehberi Sistemi" hayata geçiriliyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın açıkladığı bu projeyle, her aileye özgü koruyucu ve önleyici faaliyetler planlanarak, aile içi ihmal, istismar ve çatışmaların daha gerçekleşmeden önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Bakan Göktaş, konuyla ilgili olarak; “Aile Rehberi Sistemi’ adını verdikleri yeni bir projeyi hayata geçireceklerini belirterek, “Nasıl Sağlık Bakanlığımızın her bir aileye hizmet sunan aile hekimi mevcutsa bu modelin bir benzerini sosyal hizmetler alanında devreye almak istiyoruz. Bu sistemle aile içi ihmal, istismar ve çatışmaları gerçekleşmeden engellemeyi amaçlıyoruz” dedi.

Aile Rehberi Sistemi, aile hekimliğine benzeyecek

Bakan Göktaş, bu sistemin aile hekimliği modeline benzer şekilde ailelere sosyal hizmetler sunacağını belirtti. Her ailenin bir "aile rehberi" olacak ve bu rehber, ailelerin sosyal hizmet ihtiyaçlarını tespit ederek yönlendirme yapacak. Bakan Göktaş, bu sistemin "güçlü aile, güçlü toplum" hedefi doğrultusunda sosyal bozulmaların etkilerini azaltmayı amaçladığını söyledi.

Sosyal risk haritası oluşturulacak

Bu sistemle birlikte, Türkiye genelinde "sosyal risk haritası" da oluşturulacak. Kadına yönelik şiddet, çocuk istismarı, bağımlılık gibi sosyal sorunlar mahalle mahalle analiz edilerek çözüm odaklı politikalar geliştirilecek. Adalet, İçişleri, Milli Eğitim, Sağlık ve Gençlik ve Spor Bakanlıkları ile koordinasyon içinde yürütülen bu çalışma, sosyal risklerin haritalanmasına ve çözüm stratejilerinin belirlenmesine katkı sağlayacak.

Vakalara önceden müdahale edilebilecek

Sosyal risk haritasıyla ilgili çalışmayı başlattıklarını belirten Bakan Göktaş, haritanın kadına yönelik şiddet, çocuk istismarı, bağımlılık gibi sosyal olguların bütüncül olarak görülmesine imkan sağlayacağını anlattı. Göktaş şöyle devam etti: “Sosyal risk haritası ile mahalle mahalle, ilçe ilçe, hane hane, kaç engelli, kaç yaşlı, kaç suça sürüklenmiş çocuk, kaç şiddet mağduru veya şiddet riski altında olan kadın var, bunların hepsi haritalanabilecek. Elde edilen bulgularla her bir şehre, ilçeye, mahalleye hatta aileye özgü koruyucu ve önleyici faaliyetler belirlemek mümkün olacak. Bu konuda Adalet, İçişleri, Milli Eğitim, Sağlık, Gençlik ve Spor'un yanı sıra ilgili kurumlarla yakından çalışıyoruz. Koordinasyon halinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çalışmamız tamamlandığında, henüz gerçekleşmeden vakalara müdahale edebilme kapasitemiz gelişecek. Bu konuda pilot çalışma başlattık. Sosyal risk haritalarını 81 il, 922 ilçe için oluşturduktan sonra tek bir ekranda bu konudaki tüm bilgilere ulaşacağız”.