ADSL teknolojisi çok uzun zamandır, kullandığımız bir iletişim teknolojisidir. ADSL Fiber internete göre çok daha eskidir. Ancak Fiber internet hızı da tartışılmaz. Peki, aralarındaki fark nedir? Neden Fiber internet daha hızlıdır?

Fiber İnternet veya ADSL

ADSL evlerimizde sıklıkla kullandığımız bir internet iletişim biçimidir. İnternetsiz bir hayat artık bizim için oldukça zorken, çok daha hızlı bir interneti de tercih etmek istiyoruz. Fiber internet teknolojisi, de oldukça yaygınlaşırken, evlerinde ADSL internet kullananlar, iki sistem arasındaki farklılıkları da merak ediyor.

ADSL Nedir?

Orijinal adıyla, Asymmetric Digital Subscriber Line, Türkçe adıyla ise Bakışımsız Sayısal Abone Hattı 1990lar ve öncesinde kullanmış olduğumuz çevirmeli hatlardan sonra hayatımıza girdi. Uzun zamandır da evlerimizde ve iş yerlerimizde kullanılıyor. ADSL bağlantısı bakır kablolar üzerinden kurulur. Bu kablolar üzerinden ses ve veri akımı sağlanır. Bu kablolarla düzgün bir iletişim için birden fazla sistem aynı anda çalışmalıdır. Bakır teller aracılığıyla, sinyaller telefon santralindeki bir telefon modemine gönderilir. Ve buradan çıkan sinyaller, DSLAM, dediğimiz Sayısal Abone Hattı Erişim Çoklayıcıya gönderilir.

ADSL Nedir

Fiber İnternet Nedir?

Fiber internet ise günümüzde en hızlı iletişim teknolojisine verilen addır. ADSL’de kullanılan kabloların yerine burada fiber kablolar kullanılır. Bu optik kabloların içinde ise neredeyse saç teli kadar incelikte olan elyaf denen cam teller bulunur. Bu teknoloji ile veri aktarımı hiçbir kesintiye uğramadan yapılır. Hatta bu internet için, ışık hızında internette denilir.

Fiber İnternet ADSL İnternete Göre Neden Daha Hızlıdır?

Tüm anlattıklarımızdan aslında bu hız farkının kablo içlerindeki tellerden kaynaklandığını da anlarız. ADSL’deki bakır kabloların direnci, kablonun uzunluğuna göre değişir ve ne kadar uzun olursa o kadar internet hızı da düşer. Ancak fiber kablolarda bu durum söz konusu değildir. Cam teller ne kadar uzun olursa olsun internet hızı yavaşlamaz. ADSL internetten en fazla 16 Mbps hız alırken; fiber internette bu hız 100 Mbps’ye kadar çıkabilir. Hatta bu 100 Mpbs hız sınırdır. Bu yüzden artık fiber internet daha da fazla tercih edilir.

Android 15 güncellemesi alacak Xiaomi modelleri Android 15 güncellemesi alacak Xiaomi modelleri