Adalet Bakanı Tunç, "Bireysel başvuru hakkının sınırlandırılması, kaldırılması gibi bir şey söz konusu değil. Bireysel başvuru hakkından geriye dönüş de yok" dedi.

Kabine toplantısı sonrası 2024 öğretmen atamaları açıklandı mı? Kabine toplantısı sonrası 2024 öğretmen atamaları açıklandı mı?

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, TBMM'deki AK Parti Grup Toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yargıtay ile Anayasa Mahkemesinin Can Atalay kararlarına ilişkin soru üzerine Tunç, bireysel başvuru hakkını 2010'da getirdiklerini hatırlattı.

"Bireysel başvuru hakkından geriye dönmek diye bir şey söz konusu olamaz" diyen Tunç, temel hak ve hürriyetlerin kamu gücü tarafından ihlal edilmesi durumunda, vatandaşlara hakkını arayabilme usulünü getirdiklerini aktardı. Bakan Tunç, "Bireysel başvuru hakkının sınırlandırılması, kaldırılması gibi bir şey söz konusu değil. Bireysel başvuru hakkından geriye dönüş de yok. Dolayısıyla bu vatandaşlarımız için getirilen en doğal hak" diye konuştu. 

Bireysel başvuru yolunun zedelenmesini istemediklerini vurgulayan Tunç, son dönemdeki kararlarla ortaya çıkan yetki tartışmasının nereden kaynaklandığının ilgili maddeler okunduğunda, çelişkilerin görülebileceğini söyledi.

Bakan Tunç, şöyle devam etti: "Anayasa'mızın 148. maddesinin 3, 4 ve 5. fıkralarında bireysel başvuru yolu düzenlendi. Bireysel başvuruyla ilgili Anayasa'da çok az cümle var. Kanun yolu incelemesinde gözetilmesi gereken hususlarda, bireysel başvuru yolunda başvuru yapılamayacağı yönünde hüküm var. Dolayısıyla bu hüküm Yargıtay tarafından farklı yorumlanabiliyor. Yargıtay, 'Adliye mahkemelerinde verilen kararların son inceleme merci benim' diyor. Kesin hükmün kaldırılması usulü Ceza Muhakemesi Kanunu'muzun 311. maddesinde düzenlenmiş. Bir değişiklik daha yapmıştık, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nden kaynaklanan durumlarda, yargılamanın yenilenmesi yoluna gidilebileceğine yönelik Ceza Muhakemesi Kanunu'na hüküm konulmuştu. Ama Anayasa Mahkemesi ihlal kararlarıyla ilgili Ceza Muhakemesi Kanunu'muzda bir hüküm söz konusu değil. Anayasa Mahkemesinin Kuruluş Kanunu'nda yeniden yargılamayla ilgili 50. maddede bir hüküm var. Bu yeniden yargılama, Ceza Muhakemesi'ndeki 311'de ifade edilen ve devamında ifade edilen yargılamanın yenilenmesiyle aynı mıdır, değil midir? Anayasa Mahkemesi 'aynı değildir' diyor. 'Ben burada kesin hükmü ortadan kaldırabilecek yeniden yargılama yapabilirim' diyor. Yargıtay ise 'kesin hükmün kaldırılması usulü bellidir' diyor. Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 311. maddesinde, yargılamanın yenilenmesiyle ilgili süreç başladığında, derece mahkemeleri burada eski kararı bozabilir, yeni bir hüküm tesis edebilir ya da eski hükmü onaylayabilir. Burada adli mahkemeye bir takdir yetkisi veriyor."