6 Şubat 2023'teki depremin ikinci yıl dönümü anma programları kapsamında Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde çeşitli ziyaretler gerçekleştirdi. Depremlerden etkilenen Nurdağı ilçesine Gedikli Mahallesi'nde depremden sonra yapılan köy konutlarına gelen Bakan Tunç, yaklaşık bir hafta önce hayatını kaybeden Muhtar Basri Yılmaz’ın babası Hasan Yılmaz’ı ziyaret ederek başsağlığı diledi. Bakan Tunç'a Gaziantep Valisi Kemal Çeber, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, AK Parti Grup Başkanvekili Abdulhamit Gül, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve milletvekilleri de eşlik etti.
Daha sonra köy konutlarına yerleşen depremzedelerle bir süre sohbet eden Tunç ve beraberindekiler, ilçe mezarlığını ziyaret ederek depremde hayatlarını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı diledi.
Bakan Tunç, basın mensuplarına şu açıklamalarda bulundu:
DÜNYAYA ÖRNEK BİR SEFERBERLİK SERGİLEDİK
Bu felaket, dünya tarihinin en büyük afetlerinden biri olarak kayıtlara geçti. Ancak millet olarak da büyük bir dayanışma örneği sergiledik. 81 ilimiz, tüm ilçeleri ve köyleriyle birlikte adeta bir seferberlik ilan etti. Devletimiz, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde tüm kurumlarıyla hızla harekete geçti. Çok zor şartlar vardı, hava koşulları kötüydü, yollar kapanmıştı. Karla mücadele içinde enkaz altındaki canlara ulaşmak için insanüstü bir çaba gösterildi. Deprem sırasında bölgeye geldik. Ancak asıl acıyı, enkaz altında saatlerce kalanlar ve yakınlarını kaybedenler yaşadı. Arama kurtarma ekiplerimiz, madencilerimiz ve AFAD'ın koordinasyonunda tüm birimlerimiz büyük bir mücadele verdi. Milletçe kenetlenerek tüm dünyaya örnek olacak bir birliktelik sergiledik.
2 BUÇUK TRİLYON LİRA HARCANDI
Bakan Tunç, "Aradan 2 yıl geçti ancak deprem bölgesini hiç unutmadık. Her kabine toplantısında Cumhurbaşkanımızın talimatıyla deprem bölgesi, gündemimizin değişmez konusu oldu. Bugüne kadar 201 bin konut teslim edildi. 2025 yılı sonuna kadar 452 bin 983 konut daha teslim edilerek vatandaşlarımız güvenli yuvalarına kavuşacak. Gaziantep ilimizde 22 bin 475 konut teslim edildi, 29 bin 500 konut ve iş yeri daha teslim edilecek. Özellikle en fazla hasar gören ilçelerimiz olan Nurdağı ve İslahiye'de büyük yıkım yaşandı, 4 bine yakın vatandaşımızı kaybettik. 11 ilimizde tarihi ve kültürel dokuyu koruyarak şehirlerimizi yeniden inşa ediyoruz. Bu yıl da en büyük bütçeyi deprem bölgesine ayırarak çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bugüne kadar 2 buçuk trilyon TL harcandı, bu yıl da 584 milyar TL bütçe ayrıldı.
105 BİN DAVA AÇILDI
Adalet Bakanlığı olarak, deprem anından itibaren kriz merkezleri kurarak delil tespit çalışmalarını başlattık. 984 bilirkişimiz, yıkılan binalarla ilgili delilleri topladı. Sorumlular hakkında soruşturmalar ve davalar devam ediyor. Şu ana kadar 105 bin dava açıldı, bunların 65 bini sonuçlandı. Hukuki süreçlerin şehirlerin yeniden inşasını geciktirmemesi için adalet teşkilatımız titizlikle çalışıyor. Bugün, Nurdağı'nda depremzede vatandaşlarımızı ziyaret ettik. Yeni evlerine kavuşan insanların mutluluğunu gördük, ancak kayıplarımızın acısını da bir kez daha hissettik.
3 BİN 522 SORUŞTURMA
Tabii deprem bölgesinde yıkılan ya da üzerinde imara aykırı değişiklik yapan binalarla ilgili yapılan ceza soruşturmaları ve davaları var. Şu anda devam eden soruşturma ve kovuşturmalar söz konusu. Adli süreçlerde 2 bin 31 soruşturma, 1491 kovuşturma, yani dava süreci olmak üzere şu anda toplamda 3 bin 522 dosyada davalar ve soruşturmalar devam ediyor. 1491'in davası açıldı, 2 bin 31'inin soruşturması da devam ediyor. 2 bin 578 dosyada bilirkişi incelemeleri tamamlandı.
248 KİŞİ TUTUKLU
Şu anda 248 kişi depremde sorumluluğu olduğu gerekçesiyle tutuklu. 1036 kişi de adli kontrol şartıyla şu anda serbest ama adli kontrol kararı var haklarında.. 1491 kovuşturma dosyasında 149 davada karar verildi. Bu davalarda 118 kişi hakkında çeşitli sürelerde hapis cezaları verilmiş durumda. Tabii ceza davalarının yanı sıra, tabi bunun idari yargı ve adli yargı boyutu var. İdari yargıda da süreçler hızlı bir şekilde devam ediyor.